БАНИ и АБС подкрепят предложение за канонизацията на кан Кубрат за светец

БАНИ и АБС подкрепят предложение за канонизацията на кан Кубрат за светец

БАНИ и АБС подкрепят предложение за канонизацията на кан Кубрат за светец

В Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света (АБС) постъпи предложение от родолюбиви българи, живеещи в Украйна, Българската православна църква да канонизира кан Кубрат за светец. Инициаторите са наследници на български преселници в Украйна и членове на АБС.
"Решихме да подкрепим тази инициатива и подготвяме предложение до Българския патриарх Неофит и Светия синод", обясни акад. проф. д-р Григор Велев, председател на БАНИ и почетен председател на АБС. Той изтъкна, че според исторически източници кан Кубрат е приел християнството още в детска възраст, докато учи в Константинопол.

След като основава Стара Велика България през 632 г. кан Кубрат покръства целия си двор. Поради мощния удар на хазарите обаче не успява да покръсти народа. „Имаме всички основания да искаме основателят на Стара Велика България да бъде канонизиран за светец", смята акад. Велев. Той даде за пример Унгарската католическа църква, която е канонизирала за светец първият унгарски крал Стефан I Унгарски, както и Руската православна църква, която канонизира за светец Александър Невски – велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, чието управление се смята за началната точка на руския етнос и на руската държавност.

„Делото на кан Кубрат също от огромно значение за бъдещето на българския народ и българската държавност", подчерта акад. Григор Велев.

Повече във в. „Целокупна България"