БАНИ - Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света

Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света

Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света

Делегатите на Втория велик събор на българите, който се състоя във Варна на 2 и 3 ноември т. г., избраха за нов председател на Асоциацията на българите по света (АБС) Кирил Йорданов – почетен член на БАНИ, и три мандата кмет на Варна. През последните 5 г. начело на асоциацията беше кардиохирургът проф. д-р Александър Чирков. „Този събор е чест и отговорност за града", заяви в приветственото си слово кметът на Варна Иван Портних. Участниците в събора единодушно избраха Портних за почетен член на АБС. На официалното откриване присъства и областният управител на Варна Иван Великов. Митрополит Амвросий прочете поздравителен адрес към участниците в събора от името на Негово Светейшество Неофит, партиарх Български и митрополит Софийски. „Пазете православната си вяра, предавайте я на децата и внуците си като най-скъпо наследие. От нея да черпите духовни сили и вдъхновение за делата си, нека тя като фар ви показва нраствените ориентири и да ви води към тихи пристанища".

Поздравителни адреси изпратиха още министър-председателят на РБългария Пламен Орешарски, президентът на РБългария Петър Стоянов (1997-2002), председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, българският посланик в РМолдова Георги Панайотов, Държавната агенция за българите в чужбина, ВМРО-БНД, Варна.

В приветственото си слово акад. Григор Велев, председател на Българската академия на науките и изкуствата и почетен председател на АБС, постави въпроса за необходимостта българските институции да направят всичко възможно за олекотена процедура по признаването на българското гражданство на наши сънародници, живеещи в чужбина.

Асоциацията на българите по света удостои с Голямата награда „Родолюбие" Юрий Граматик – председател на Конгресана българите в Украйна.

Делегатите на събора избраха нов Управителен съвет на АБС, който се състои от 25 члена. Бяха избрани нови членове на Световния парламент на българите с 200 членове – 100 от България и 100 от чужбина.
През втория ден на форума бяха проведени и тематични заседания. Първото бе посветено на 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстнаие. Втората тема бе посветена на културния обмен между земляческите организации и отговорните институции по проблемите на културата в България. Обсъден бе и въпросът на спомагателни каси на землюческите организации като средства за взаимопомощ, както и създаването на фонд за строителството на православни църкви в чужбина.