БАНИ - Акад. Борислав Йотов представи новата си книга „България над всичко и над всички"

Акад. Борислав Йотов представи новата си книга „България над всичко и над всички"

Акад. Борислав Йотов представи новата си книга „България над всичко и над всички"

„България над всичко и над всички" – така се казва новата, 150-а поред, книга на акад. Борислав Йотов. Премиерата на юбилейната книга събра почитатели и приятели на автора в Голямата зала на Дома на юристите в петък, 4 април 2014 г.
„Страната ни е в демографска криза, която се развива с такива темпове, че след 10 години можем да изчезнем като нация", алармира Борислав Йотов. Той сподели, че е писал новата си книга в продължение на 20 години с идеята да подскаже начини за спасението на България. На корицата се вижда историческа карта на България, която включва исконни български земи. „От 235 000 кв. км България е била принудена да се свие до 111 000 кв. км." Той подчерта, че Ньойският договор от 27 ноември 1919 г. е в нарушение на основните норми на международното право. „Този договор по своето същество е диктат, ултиматум. Българската делегация е закарана под конвой да го подпише. С този документ се отрязват свещени български земи, в които населението е било над 90% българско – Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия, потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа. България е единствената страна в Европа, която граничи сама със себе си. Убеден съм, че трябва да се настоява за мирна ревизия на този "договор", заяви акад. Йотов. Той припомни, че Турция дължи компенсации на България в размер на 20 млрд. щатски долара. „В книгата си поставям въпроса за дълговете на 37 държави към България в размер на 60 млрд. щатски долара.

Компенсациите на България са по Ангорския договор от 18 октомври 1925 г. Само Германия ни дължи 22 млрд. щатски долара. Представяте ли си ако получим тези пари колко добри неща биха се случили – могат да се увеличат пенсиите, студентските стипендии, заплащането на научните работници", изтъкна акад. Йотов.

Akad Jotov