БАНИ - Акад. Венко Александров представи мултимедия на тема ”Какво всъщност казва Заратустра”

Акад. Венко Александров представи мултимедия на тема ”Какво всъщност казва Заратустра”

Акад. Венко Александров представи мултимедия на тема ”Какво всъщност казва Заратустра”

При изключителен интерес премина представянето на мултимедийната студия „Рихард Щраус – Какво всъщност казва Заратустра", подготвена и представена от акад. Венко Алексанров, председател на Филхармоничното общество към Софийската филхармония.
Презантацията на темата, която е част от годишната програмата на Филхармоничното общество, по традиция се проведе в студио "Музика" на Зала „България" на 24 март 2014 г. Местата в залата не стигнаха, имаше много правостоящи, които останаха докрая, за да чуят докрай интересното изложение и любопитните кадри, които беше подготвил акад. Александров. Той разказа интересни моменти от живота на двама велики немци -Рихард Щраус и Фридрих Ницше, които биват свързани с невидимите нишки на философията и изкуството.
 
Философската поемата на Ницше „Тъй рече Заратустра. Книга за всички и никого" е отпечатана за първи път през 1885 г. Идеите в нея оказва огромно влияние върху световната интелигенция от края на XIX началото на XX век. Основната нишка в поемата е, че човекът е един междинен етап в превръщането на животното (човекоподобните) в Свръхчовек.
Впечатлен от идеите на Ницше, Рихард Щраус написва симфонична поема със същото заглавие – „Тъй рече Заратурстра". Меломаните успяха да чуят произведението в изпълнение на Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян (запис на немската звукозаписна компания "Дойче грамофон" от 1973 г.)
 
Акад. Александров разказа за познанството на двама гениални българи с Рихард Щраус – композиторът Панчо Владигеров и оперната дива Люба Велич.
 
Akad Venko Alexandrov