БАНИ организира лекция за Ньойския договор

БАНИ организира лекция за Ньойския договор

БАНИ организира лекция за Ньойския договор

Необходимо е отговорно държавническо поведение от страна на всички български политици и управляващи по отношение на Западните покрайнини и връщането им към територията на Майка България." Това заяви председателят на Българската академия на науките и изкуствата акад. проф. д-р Григор Велев по време на лекция за Ньойския договор, организирана от Българския исторически форум към БAНИ. Срещата с учители и граждани се проведе на 30 октомври 2014 г. в семинарната зала на академията на името на акад. Емил Александров. Лектор по темата бе дописен член Стоян Райчевски – автор на книгата „Ньойският договор 1919. Диктат и неизпълнени обещания". Той изтъкна, че днес ситуацията със Западните покрайнини е абсурдна.
Причината е, че тези исконни български земи, които включват градовете Цариброд и Босилеград, както и десетки български села, по силата на договора са предадени на Сърбо-хърватско-словенското кралство, което отдавна не съществува. Няма го и неговият правоприемник – държавата Югославия. В началото на миналия век Великите сили са се аргументирали за отнемането на Западните покрайнини от България с необходимостта те да бъдат стратегическа гаранция за мир. Никоя от тях по онова време не е оспорвала, че на тази територия живеят българи.

„Днес необходимостта от ревизия на Ньойския договор е очевидна", изтъкна акад. Велев и обясни, че са възможни три решения на въпроса. Първото е Сърбия да върне доброволно Западните покрайнини на България срещу подкрепа за влизането й в Европейския съюз. Вторият вариант е въпросът да се отнесе до Международния съд в Хага. Третата възможност е Западните покрайнини да се обявят за културна автономия, към която ангажимент ще имат и Сърбия, и България.
Стоян Райчевски засегна въпросът и за отнетите по силата на Ньойския договор земи в Западна Тракия. Диктатът на Великите сили е отнел възможността на страната ни за излаз на Бяло море. "Това крещящо несправедливо решение е било голям удар върху българските национални интереси с тежки икономически последствия", коментира специалистът по българска история и етнография. Той изрази мнението на много български историци и патриоти, че отдавна е назрял моментът Ньойският договор да бъде ревизиран. В новите клаузи трябва да залегне връщането на Западните покрайнини и осигуряването на коридор за излаз на България на Бяло море с цел търговия.