БАНИ - Акад. Екатерина Титянова взе участие в Деветия Световен конгрес по мозъчен инсулт

Акад. Екатерина Титянова взе участие в Деветия Световен конгрес по мозъчен инсулт

Акад. Екатерина Титянова взе участие в Деветия Световен конгрес по мозъчен инсулт

Всяка година над 50 000 българи получават мозъчен инсулт. Това съобщи акад. проф. д-р Екатерина Титянова (д.м.н.) по време на Деветия световен конгрес по мозъчен инсулт. Форумът се проведе от 22 до 25 септември 2014 г. в град Истанбул, Турция и бе организиран от Световната организация по мозъчен инсулт (WSO).
„Приемам участието ми като поканен лектор на този висок форум като голямо признание за българската неврология. Моята задача бе да представя съвременните проблеми на мозъчния инсулт в България в сравнителен аспект със страните от Европейския съюз и Близкия изток. Добрата новина е, че България вече не е първа в света по смъртност от мозъчни инсулти.
Към 2012 г. страната ни заема трето място по този показател в Европа след Казахстан и Руската федерация", обясни акад. Титянова, началник на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военно-медицинска академия- София.Тя уточни, че средната продължителност на живота в България малко е нараснала и през 2013 г. е била 71 години за мъжете и 78 години за жените или средно 74. 5 години.
По време на обучителен курс по невросонология в рамките на конгреса акад. Титянова представи консенсуса на Световната федерация по неврология за измерване на стенозата на сънната артерия с ултразвук.