БАНИ - Акад. Галина Златарева: Подготовката на тайни комитети за бъдещо всенародно въстание е новаторство в световен мащаб

Акад. Галина Златарева: Подготовката на тайни комитети за бъдещо всенародно въстание е новаторство в световен мащаб

Акад. Галина Златарева: Подготовката на тайни комитети за бъдещо всенародно въстание е новаторство в световен мащаб

Българският исторически форум към БАНИ посвети поредната си сбирка на 142-ратага годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Форумът се състоя на 18 февруари 2015 г. в пресцентъра на Националния дворец на културата. Академик Галина Златарева изнесе доклад на тема "Васил Левски – човекът извън своето време". Тя очерта политическата ситуация на Балканите и в Европа в средата на XIXвек и предпоставките, довели до появата на българския Апостол на свободата.
 
Аудиторията се запозна с малко известни моменти от младежките, монашеските и четническите години на родолюбивия карловец. Писателката посочи житейската и личностна основа за прозрението, осенило Левски, че единственият шанс за освобождението на България е в създаването на революционни комитети вътре в страната. „Подготовка на тайни комитети за бъдещо всенародно въстание се осъществява за първи път в света, това прави Левски новатор в световен мащаб", изтъкна акад. Златарева. Писателката издаде преди време публицистичната книга „Васил Левски – заблуди и истини", която се радва на голям успех.