БАНИ - Доц. Светослав Ханджиев представи проф. Асен Златаров като основоположник на биохимията в България

Доц. Светослав Ханджиев представи проф. Асен Златаров като основоположник на биохимията в България

Доц. Светослав Ханджиев представи проф. Асен Златаров като основоположник на биохимията в България

Българският граждански форум към Научния център "Медии и обществени комуникации" на БАНИ проведе форум, посветен на 130-годишнината от рождението на проф. Асен Златаров – виден учен и общественик от началото на XX век, обичан университетски преподавател, белетрист и поет. Неговата обществена и литературна деятелност бе представена от акад. проф. д-р Петко Тодоров. Той изтъкна, че от малък Асен Златаров бил възпитаван в патриотичен дух. Баща му, Христо Златаров, бил виден възрожденец, доброволно включил се в национално-освободителното движение, получил е няколко тайни писма от Васил Левски.

Доц. Светослав Ханджиев (дописен член на БАНИ) направи интересна презантация с мултимедия на научната дейност на проф. Асен Златаров, който е работил активно в областта на органичната, аналитичната, хранителната и биологичната химия. Лекторът изтъкна, че Златаров е основоположник на биохимията в България, направил е задълбочени изследвания и в областта на химическия състав на различни храни. Той е изследвал и популяризирал полезните хранителни качества на киселото млякото българските сирена и кашкавал, соята, леблебията, нахута, плодовете и зеленчуците.

Проф. Асен Златаров е създал над 50 научноизследователски труда. Сред разработките му е оригинална ензимохимична теория на стимулационните действия на химичните агенти. В капиталния си труд "Броматология" (Наука за храненето) проф. Асен Златаров обяснява, че правилното хранене е основа за добро здраве. Той дори е предлагал да се въведе учебен предмет "Правилно хранене" в гимназиите.
Интересните презантации възбудиха оживена дискусия.