БАНИ - Театърът на словото припомни съвършените стихове на Николай Лилиев

Театърът на словото припомни съвършените стихове на Николай Лилиев

Театърът на словото припомни съвършените стихове на Николай Лилиев

Театърът на словото към БАНИ припомни съвършените стихове на блестящия български поет Николай Лилиев, несправедливо загърбван през годините. Спектакълът посветен на 130-тата годишнина от рождението на големия поет, преводач и театрален деец се състоя на 17 април 2015 г. от 18 часа в Общинския Културен институт „Красно село". В есето си акад. Йордан Каменов представи интересни моменти от живота и творчеството на Лилиев.

Рожденото име на Николай Лилиев е Николай Михайлов Попивенов. В творческата си дейност той е използвал много псевдоними, но в литературната история остава с псевдонима Николай Лилиев, който му дава литературният критик Георги Бакалов. „Този псевдоним е много точен, тъй като символизира чистота и съвършенство – две неща, към които се е стремил през целия си живот поетът", изтъкна акад. Каменов. Той обърна внимание, че повечето стихотворения на Лилиев са без заглавия, а основните образи в тях са свети неща като родината, природата, любовта, поезията, нощта, утрото, самотата... Той е бил убеден, че поезията е вечна, както е вечна жаждата на душата към съвършенство. Лилиев признава, че се е учил от поетичните рими на Христо Ботев, Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Кирил Христов, както и от големи руски и западни поети. Той си е поставил за задача да предава настроения и емоции, които не са описвани досега. Затова е бил много ревнив към поетичното си слово и е бягал от графоманството.

Актьорите Любомир Бъчваров и Богдана Вульпе четоха поетични творби и преводи от Николай Лилиев. Клавирните изпълнения на Маестро Валентин Стамов бяха част от поетичната хармония на вечерта. По традиция последното му изпълнение бе на прекрасната песен по стихове на Любен Каравелов „Хубава си моя горо".