БАНИ - Дописен член доц. д-р Светослав Ханджиев изтъкна предимствата на Балканската диета

Дописен член доц. д-р Светослав Ханджиев изтъкна предимствата на Балканската диета

Дописен член доц. д-р Светослав Ханджиев изтъкна предимствата на Балканската диета

Българското кисело мляко, зеленчуците, пчелният мед, лукът и чесънът са част от прочутата Балканска диета, която може да се използва, както за превенция срещу болести, така и за лечение. Това изтъкна дописен член доц. д-р Светослав Ханджиев, дм в своята лекция „Хранене и здраве: нови направления", представена на 13 май 2015 г. в зала 3 на Медицинския факултет на МУ-София в рамките на Дискусионния клуб „Български лекарски форум" към БАНИ. Модератор на дискусията бе академик проф. д-р Надка Бояджиева, дмн.

Доц. д-р Светослав Ханджиев представи последни данни от провелия се от 6 до 9 май 2015 г. в Прага 21-ви Европейки конгрес по затлъстяване. На този конгрес са представени данни за увеличаване на броя на младите хора по затлъстяване и децата в различни държави, включително и България. Доц. Ханджиев представи и голямо проучване, включващо много европейски и други държави, проведено в динамика за последните 4-5 години. Според него България се нарежда на едно от последните места по количество употребявано прясно мляко на населението. Най-драматично е намалението през последните 2 години. На конгреса е подчертано значението на употребата на прясно мляко за здравето на хората.

Доц. д-р Ханджиев съобщи, че за първи път у нас спечеленият от колектив с ръководител академик проф. д-р Надка Бояджиева научен проект към МОН „НИРДИАБО" ще проучи през 2015-2016 г. научно детайлите на Балканската диета, която е адаптирана към българския начин на хранене и включва различни сезонни зеленчуци и плодове, повече риба и рибни продукти, бобови продукти (леща, грах, зелен фасул, зрял фасул), зелени салати, коприва, копър, лапад и други храни. Подчерта се ролята на двата вида лук (чесън и бял лук) за здравето на хората и опита на българите с тези продукти.

Доц. Ханджиев изтъкна и здравословните ползи от редовната консумация на кисело мляко и мед. В изложението си той се спря на най-важните продукти, които имат нисък гликемичен индекс и са били обект на проучвания в европейската програма за борба със затлъстяването DIOGENES. Сред „златните" продукти за стройна фигура и добро здраве са чушките, доматите, лукът, чесънът, морковите, лападът, копривата, бобените култури, бамята и др.