Започна Международният балетен конкурс „Малки звезди” под патронажа на БАНИ

Започна Международният балетен конкурс „Малки звезди” под патронажа на БАНИ

Започна Международният балетен конкурс „Малки звезди” под патронажа на БАНИ

Четвъртото издание на Международния балетен конкурс за деца и юноши „Малки звезди" бе открито на 9 юли 2014 г. и ще продължи до 14 юли. Състезанието ще премине под егидата на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Негов организатор е Фондация „Калина Богоева".

„За академията е чест да бъде партньор на Фондация „Калина Богоева" в провеждането на това благородно състезание. Пожелаваме ползотворна работа на екипа и успех на младите танцьори – бъдещите големи звезди на сцената.", се казва в поздравителния адрес на БАНИ, който бе прочетен при откриването на конкурса.* В надпреварата участват деца от 8 до 18-годишна възраст от България, Румъния, Гърция, Турция и Кипър.

Четирите вечери от състезателната програма и гала концертът ще се проведат в Националния музикален театър „Стефан Македонски" в София от 17:30 часа.
През първата вечер младите таланти показаха уменията си в класическия балет. Публиката аплодира бурно някои изпълнения, а за други се чуха поощряващи възгласи. На втория тур, който ще се проведе на 10 юли зрителите ще се насладят на съвременна хореография. Третият и четвъртият тур са съответно на 11 и 12 юли, където отново ще има демонстрация на класическа и модерна хореография.

На 13 юли журито ще заседава и няма да има концерт. Председател на журито е акад. Калина Богоева, а негови членове са акад. Красимира Колдамова, Олег Дановски – Румъния, Мари Хаджимахали – Гърция, Силвия Томова, Боряна Сечанова, Алеся Пантикина и Георги Елкин – Швеция.
Бляскавият галаконцерт ще се състои на 14 юли от 17.30 ч. Зрителите ще могат да видят изкуството на най-добрите млади танцьори, които ще получат своите награди.