Академичният театър на българското слово към БАНИ изнесе вълнуващ спектакъл за Иван Вазов

Академичният театър на българското слово към БАНИ изнесе вълнуващ спектакъл за Иван Вазов

Академичният театър на българското слово към БАНИ изнесе вълнуващ спектакъл за Иван Вазов

С голям успех мина спектакъла, посветен на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, който Академичният Театър на българското слово към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) изнесе на 29 септември 2015 г. от 18:00 часа в Общинския Културен институт „Красно село" – София.

Сценаристът на спектакъла акад. Йордан Каменов сподели, че още на 3-4-годишна възраст слушал от своите баба и дядо , от брат си за романа на Иван Вазов „Под игото". Той толкова се заинтригувал какво пише в тази книга, че я прочел на 5-годишна възраст. Акад. Каменов припомни нелицеприятни факти, че през 50-те години на миналия век и в първите години на демокрацията през 90-те министерски чиновници са правили опити да махнат Вазовите произведения от учебната програма в училище. „Тази задача обаче се оказала непосилна за тях, защото произведенията на Вазов отдавна са пуснали дълбоки корени н сърцата на българите от различни поколения„ изтъкна литературният критик и писател. Той допълни, че Вазов няма нужда от защита, защото неговите гениални произведения със своята морална и родолюбива мощ се изправят срещу клеветниците му, така както стихотворението му „Българският език" обезсилва хулниците на българското слово.

„Вазов е темелът на българската литература, началото на началата. Творчеството му отразява върхови моменти в историята на българския народ – страданията на българите под турския хомот, Априлското въстание и Освобождението на България от турско робство, битките за Обединението на България, Балканската и Междусъюзническата война. Неговите произведения „Немили-недраги", „Под игото" , „Епопея на забравените" са внушителни обобщения за националните борби и са израз на националната дълговечност. Вазов зададе обществената и духовната мярка за векове напред", каза в емоционалното си втъпление акад. Каменов. Той отбеляза, че самият Вазов е съзнавал високата си мисия и е изразил това в стихотворението си „Моите песни все ще се четат".

Когато актьорът Любомир Бъчваров, дописен член на БАНИ, каза стихотворението „Кочо" публиката притихна – поетът е концентрирал огромното човешко страдание, човешка доблест и сила на жителите на Батак, които стават жертви на зверското клане от освирепелите османлии, но и техни морални победители. Любомир Бъчваров развълнува публиката и с обичаните стихотворения на Партиарха „Новото гробище на Сливница", „Отечество любезно", „Българският език", с Вазовото есе „Хубаво си, Отечество мое" .

Акад. Каменов прочете публицистично есе на Вазов в защита на българската гора, чиито призиви бяха така актуални, все едно че са писани днес.
По време на спектакъла Маестро Валентин Стамов, дописен член на БАНИ, изпълни мелодиите на известни патриотични песни, по стихове на Иван Вазов, сред които „Питат ли ме дей зората", която днес е химн на Асоциацията на българите по света. По традиция виртуозният пианист даде знак за края на спектакъла с вдъхновеното си изпълнение на песента „Хубава си, моя горо " по стихове на Любен Каравелов и музика на композитора Георги Горанов.