БАНИ - Акад. Йордан Каменов възкреси актуалния хумор на Тома Измирлиев

Акад. Йордан Каменов възкреси актуалния хумор на Тома Измирлиев

Акад. Йордан Каменов възкреси актуалния хумор на Тома Измирлиев

В своя спектакъл, посветен на 120-годишнината от рождението на българския писател, журналист Тома Измирлиев (1895-1935), известният литературен критик акад. Йордан Каменов възкреси хумористичното творчество на по-големия брат на поета Христо Смирненски, които звучат актуално и днес. Спектакълът е част от програмата на Академичния Театър на българското слово към БАНИ и се проведе на 8 октомври 2015 г. от 18:00 часа в салона на Общинския културен институт "Красно село в София.

„Днес си позволявам да заявя, че той е най-съвременният, най-актуалният хуморист. Сякаш познава и разбира времето ни по-добре от всеки съвременник", сподели с публиката сценаристът на спектакъла акад. Каменов. Той допълни, че пишейки своите сатирични разкази, стихове и хуморески през първата половина на миналия век Тома Измирлиев е гледал със 100 години напред.

С хумористичния си талант той е бичувал пороците на властта, двуличието и алчността на нейните представители. Неговото перо заклеймява и простащината, политиканстването и липсата на гражданска доблест у много обикновени българи, които раболепно се кланят пред мними величия и ценности. Публиката реагираше живо на всеки сатиричен образ, който й напомняше настоящето.

Актьорите Любомир Бъчваров и Богдана Вульпе вдигнаха настроените в залата със сатиричните бисери на Тома Измирлиев.

Специален гост на вечерта бе известната пианистка Снежана Барева, която изпълни класически произведения на български композитори.