БАНИ - Акад. Самуил Рефетов сподели пред млади български учени как се постигат върхове в науката

Акад. Самуил Рефетов сподели пред млади български учени как се постигат върхове в науката

Акад. Самуил Рефетов сподели пред млади български учени как се постигат върхове в науката

Дипломатическият клуб при Министерство на външните работи организира среща със световноизвестния учен с български корен акад. проф. д-р Самуил Рефетов и ръководството на БАНИ. Срещата се проведе в пресцентъра на Националния дворец на културата в София на 10 ноември 2015 г. и беше посетена от много млади учени и журналисти. Срещата мина под мотото „Как се постигат върховете в науката".

Акад. Рефетов сподели с присъстващите главните стъпки в своето развитие като учен . Той изтъкна голямото значение на благоприятната среда, в която се развиват изследователите в САЩ, като грантове получават само тези проекти , които са перспективни за научни постижения и развитие без да действат извънпрофесионални мотиви.

Акад. Рефетов е професор по ендокринология със световно признание. Той е известен сред световната медицинска общност като откривател на така наречения „Синдром на Рефетов" (Refetoff's Syndrome). Откритието му дава огромен тласък за развитието на генетиката, ранната профилактика и лечението на тиреоидните заболявания в световен мащаб.

Самуил Рефетов е академик на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) от 2011 г. През септември 2014 г. по предложение на ръководството на БАНИ той стана почетен гражданин на родния си град Русе.
На срещата акад. проф. Боян Лозанов сподели спомени за дългогодишното си приятелство с акад. Рефетов, започнало на световни конгреси и конференции. Той изтъкна огромния принос на колегата си за развитието на ендокринологията. Акад. Лозанов сподели още, че това, което най-много го е впечатлило е голямата привързаност на Рефетов към неговата родина България.

Акад. проф. д-р Григор Велев сподели с аудиторията постъпките на БАНИ акад. Рефетов да бъде номиниран за Нобелова награда за медицина.

В изказването си акад. Маргарита Каменова отбеляза, че за развитието на науката са необходими две неща: на първо място личните качества на учения, каквито очевидно притежава акад. Рефетов – ученолюбие, постоянство, наблюдателност и способност за анализ на клиничните случаи и на лабораторните резултати. На второ място е подходящата научна среда, възможност за развитие и финансиране на хора с високи професионални и морални качества, които имат капацитет да реализират действителни иновативни проекти. Бяха задавани въпроси от специалисти по ендокринология и млади учени, на които акад.Рефетов отговори с вещина, компетентност и съвети към младите изследователи за пътищата на израстване и как да се преодолеят трудностите пред тях.