БАНИ - Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите

Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите

Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите

Морската столица на България Варна събра 200 българи от различни страни, които взеха участие в Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите (СПБ) към Асоциацията на българите по света (АБС). Сесията се проведе на 21 и 22 ноември 2015 г. в конферентната зала на хотел „Персей". Форумът бе открит с химна на Р България „Мила Родино" и химна на АБС „Де е България" в изпълнение на хор „Добри Христов" към Общинския детски комплекс „Варна".
 
Делегатите пяха заедно с младите хористки, облечени в национални носии. Събранието бе открито от председателя на СПБ акад. проф. д-р Пламен Павлов, който подкани присъстващите за едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористичните атаки в Париж на 13 ноември т. г. След това той приветства всички с добри дошли и изказа пожелание за ползотворна работа на форума. В деловия президиум освен акад. Павлов бяха Кирил Йорданов – председател на АБС, акад. проф. д-р Григор Велев – председател на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и почетен председател на АБС, Нина Топалова и Александър Гарановски от Молдова – зам.-председатели на СПБ.
„Българските институции не провеждат активна политика по отношение на нашите сънародници в чужбина, които очакват по-голяма подкрепа за съхраняването на българския език и традиции и развитието на българската култура зад граница", изтъкна акад. Пламен Павлов. И допълни, че за жалост сега е много по лесно да получиш подкрепа у нас като бежанец, отколкото като българин от задграничните диаспори.

Акад. Велев се спря на сложната геополитическа ситуация в света, необходимостта от общи мерки за защита на живота и демокрацията в Европейския съюз, без това да е в ущърб на националните интереси на всяка държава. Той изнесе данни на Института по демография към БАНИ, според които през последните 25 години България са напуснали 2 млн. и 150 хил. нашенци. „Населението застарява, всяка година млади хора заминават в чужбина да учат и остават там на работа", каза още акад. Велев. Той изрази надежда, че много от заминалите ще се върнат да работят в родината, а също и че в България ще останат много млади българи от българските исторически територии, които идват да завършат висшето си образование тук.

Борислав Стоев прочете поздравителен адрес от името на Варненския и Великопреславския митрополит Йоан, който не успя да присъства на събранието поради участието си в официална църковна церемония за празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство, които се отбелязват всяка година на 21 ноември.

Иванка Славчева, главен експерт Българската агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) прочете поздравителен адрес от името на председателя на агенцията г-н Борис Вангелов. Славчева обяви, че между 100 и 200 души на ден кандидатстват в ДАБЧ до получат удостоверение за български произход. Най-много желаещи има от Украйна, Молдова и Македония. Тя допълни, че по света има около 850 български общности, с които агенцията контактува. Бюджетът на ведомството обаче е твърде ограничен и не дава възможност за по-активно подпомагане на техните инициативи. Най-много българските организации има в САЩ, Канада, Испания, Германия и Великобритания.

Делегатите дискутираха актуални проблеми, засягащи българската диаспора, състоянието на българските неделни училища в чужбина, различните инициативи, целящи да съхранят българските традиции, история и култура.
Степан Сабий от Молдова обяви, че в областта Тараклия живеят 24 хиляди българи, които от години настояват там да бъде открита консулска служба, но това и до днес не се е случило. Той каза още, че в Тараклийския държавен университет се преподава на български. Около 100 младежи всяка година избирали да продължат образованието си в България и едва десетина от тях се завръщат.

Сънародниците ни са внесли проектозакон в парламента на Молдова, който да даде на област Тараклия статут на национално-културен регион.

Акад. Павлов даде думата на Карен Алексанян – арменец, живеещ в България, който е инициатор за създаването на Двор на кирилицата в рамките на културно-историческия музей „Плиска". Алексанян разказа, че е бил вдъхновен от Свети Цар Борис Покръстител, делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици и покани присъстващите да посетят този уникален музей, в който има и параклис.

Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов" обяви пред делегатите, че фондацията е инициатор за провеждането на различни събития във връзка в 140-годишнината от Априлското въстание и подвига на Ботевата чета, която ще се отбележи през 2016 г. Той допълни, че е изготвена национална програма, в която със свои инициативи могат да се включат и нашенци от българската диаспора. Всички събития ще бъдат под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. В тази връзка акад. Пламен Павлов огласи предложението на Иван Боримечков от Тараклия 2016 година да се посвети на Опълченските дружини.

Дора Костова, главени редактор на вестника на българите в Украйна „Роден край" разказа емоционално колко много българи се събират на ежегодния събор „Кубрат събира потомците си", който се провежда в село Малое Перещепино. Много българи отиват да изразят почит и на мястото с паметна плоча в град Запорожие, където се намира гроба на кан Аспарух. Дора Костова разказа и за родолюбивата инициатива на отец Геннадий Мартънов, който е започнал в град Арциз строителството на уникален църковен комплекс. За негов модел са взети знакови български църкви – Старата митрополия в Несебър, Голямата базилика в Плиска и Златната църква на цар Симеон в Преслав. Много българи от Украйна са се включили в този амбициозен проект с парични помощи и доброволчески труд. Българската общност в Украйна търси подкрепата на Асоциацията на българите по света и на Българската православна църква за да бъде приет новия храмов комплекс за подворие на БПЦ. Ирина Сиворцова от Украйна призова от трибуната България да подпомогне с храна, медикаменти и дрехи българи, живеещи в Донбас, Донецк и Луганск, които бедстват вследствие на военните стълкновения в тези области. Нашенците, живеещи в Украйна настояват също българската държава да им съдейства в кратки срокове при желание от тяхна страна да живеят и работят в България.

Участниците във форума получиха като подарък книгата „Българска национална доктрина (проект)", изготвена от екип с ръководител акад. проф. д-р Григор Велев и внесена преди няколко месеца в Народното събрание на Р България. Те имаха възможност да си купят народолюбиви книги за българските традиции, история, култура.
По време на сесията бяха сформирани следните ресорни комисии: Комисия за защита на националната идентичност и националните интереси; Комисия по въпросите за българското гражданство на нашите сънародници, възможностите за тяхното преселване в България и лобиране в полза на Отечеството; Комисия за образованието на децата и младежите в диаспората и изграждане на културни институти, читалища и информационни центрове; Комисия за развитие на религиозната духовност, култура и традиции и за изграждане на храмове; Комисия за връзки с Народното събрание, държавните институции и медиите в България и в чужбина; Комисия за събиране на средства за финансиране на дейността на АБС к СПБ.

Участниците в сесията приеха единодушно Декларация за статута на Западните покрайнини след разпадането на Югославия през 1991 г. и незаконното им присъединяване към Р Сърбия през 2006 г. В документа се предлагат няколко възможности за решаване на правния казус:
  • Да се покани Република Сърбия доброволно да върне Западните покрайнини на Р България в името на доверието и добросъседството между двата народа;
  • Поради промяна на статуса на Западните български покрайнини след 1991 г., логично и обосновано е поради „коренна промяна на условията", при които е подписан парижкият мирен договор (modus sic stantibus), същия да бъде ревизиран или преформулиран;
  • Българското правителство да се обърне към Международния Хагски арбитражен съд за да реши справедливо съдбата на Западните покрайнини;
  • Българското правителство да предприеме консултации с правителствата на шестте бивши югославски републики във връзка с възможността на Западните покрайнини да бъде дадена автономия (политическа, икономическа и културна) под протектората или чрез Кондоминиум (съвместно управление) между Р България и бившите югославски републики, като вариант на възможно решение.

Декларацията ще бъде изпратена до президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, министър-председателя г-н Бойко Борисов, председателя на НС г-жа Цецка Цачева и европейски институции