БАНИ - Акад. проф. д-р Петър Иванов алармира: България се топи с 220 души на ден, с 9 души на час

Акад. проф. д-р Петър Иванов алармира: България се топи с 220 души на ден, с 9 души на час

Акад. проф. д-р Петър Иванов алармира: България се топи с 220 души на ден, с 9 души на час

Българската нация се топи с 220 души на ден, с 9 души на час. За това алармира на пресконференция в пресцентъра на НДК на 15 декември 2015 г. акад. проф. д-р Петър Иванов – директор на Научния институт по демография към БАНИ. Той изтъкна, че през последните 10 г. България изпадна до 210 място в света по раждаемост и в същото време се качи на 6-то място по смъртност, нареждайки се до Сомалия, Сирия, Афганистан, Лесото и Уганда.
 
"Съчетанието на тези две тенденции направи България световен шампион по намаляване на населението. През последните 25 г. 2 млн. българи емигрираха в чужбина, до 2050 г. българското население ще намалее с още 2 млн. души ", подчерта акад. Иванов. Той допълни, че отрицателният прираст в България продължава да расте: той е бил 42 хил. души през 2013 г. ,( увеличил се е на 45 хил. през 2014 г., а за 2015 г. се очаква да бъде 47 хил. „И на този фон два доклада на БАН с цел подпомагане на демографската политика на държавата с нищо не помагат за решаването на проблема", каза изтъкнатият специалист по демография. Той отбеляза, че според първия доклад на Института за икономически изследвания към БАН раждаемостта у нас трябва да достигне до 11 промила (в момента според НСИ тя е 8,9 промила), но не са посочени конкретните стъпки, с които да стане възможна реализацията на тази амбициозна препоръка. Не са посочени и мерките, които биха могли да се вземат, за да се намали смъртността до 11 промила. Годишно у нас умират около 100 хил. души, а според препоръката тази цифра трябва да се стопи до 75 000.
 
„В настоящия демографски контекст е пълен абсурд да се достигне нулев отрицателен прираст", бе категоричен акад. Иванов. Той изтъкна още и друга абсурдна препоръка на анализаторите от БАН – демографската криза да се бори с връщане на 180 хил. българи от чужбина и още 185 000 емигранти от съседни страни, без да се посочат икономическите, социалните и ред други механизми за това.

Акад. Петър Иванов представи своите критични бележки и към втория доклад на БАН, направен от Института за населението и човека. В него цифрата на българите, които са емигрирали за да живеят и работят в чужбина е снижена необяснимо от 2 млн. на едва половин милион. В него не е посочено и че всяка година 55% от новородените в България са от майки, за които българският език не е майчин език.

„В двата доклада на БАН няма креативни предложения. В същото време по мои изчисления те струват на българския данъкоплатец 6 млн. лева", заяви акад. Петър Иванов. Според председателя на БАНИ акад. Григор Велев неточните цифри и некоректни изводи на работните екипи на БАН можели да тласнат българското правителство към грешни решения. За да има реални и ефективни стъпки трябва да се включат водещи специалисти от различни институции и неправителствени организации, както и да се инициира широко обществено обсъждане, предложи проф. Никола Алтънков – член на Научния институт по демография към БАНИ.