БАНИ - IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

На 13.08.2017 г. почина в София след продължително боледуване един от най-големите пазители на българщината в Република Македония – поетът и публицистът Панде Сотиров Ефтимов, почетен член на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Панде Ефтимов е роден на 15.03.1932 г. в село Претор, Преспанска околия, в семейство с богата история, наследник на горди българи – борили се и отдали живота си за свободата на Отечеството.

Панде Ефтимов завършва висше образование във Филологическия факултет на Скопския университет през 1956 г.
Работи като учител и журналист. Автор е на книги с поезия и разкази. Пише на литературен български език. Развива изследователска дейност за разкриване на българската история на Македония.
През целия си творчески път открито и без страх е демонстрирал своята българска национална принадлежност, поради което е репресиран многократно и е осъден от съда на македонистите на общо седем години затвор, които прекарва в занданите на Югославия.
Панде Ефтимов създава и участва в редица български патриотични организации в Македония.
Участва в основаването на Асоциацията на българите по света, като на Първия велик събор е избран за заместник-председател на Асоциацията. Основател е на „Братството на българите от Македония" в Македония, която организация функционира нелегално, поради многократния отказ да бъде регистрирана от македонския съд.
Участва активно като председател и главен войвода на „Братството на българите от Македония" във всички сесии на Световния парламент на българите в град Варна, където смело защитава българската национална кауза за Македония.
Организира възстановяването на български войнишки гробища, както и поставянето на паметни плочи и отбелязването на годишнини на български национални герои, свързани с Македония.
Активно ангажиран е в чествастването на всички националони празници на България в Македония.
През 2007 г. успява да възстанови българското си гражданство.
Награждаван е от Българското правителство с български ордени, медали и отличия за принос за защита на българската национална кауза в Македония.
Панде Ефтимов издигна в своята организация девиза „Един народ в две държави", който отстояваше със своите дела.
Поклон пред светлата му памет!