БАНИ - Тържествен концерт по случай на 80-годишния юбилей на маестро академик Валентин Бобевски

Тържествен концерт по случай на 80-годишния юбилей на маестро академик Валентин Бобевски

Тържествен концерт по случай на 80-годишния юбилей на маестро академик Валентин Бобевски

Концертът се проведе на 19 май 2018 г. в зала „България" под патронажа на кмета на София, Българска академия на науките и изкуствата, Българския хоров съюз и Съюза на българските композитори. Богатата и разнообразна концертна програма с блестящото изпълнение на хористите под диригентството на акад. Бобевски завладя публиката, която аплодираше горещо и продължително.

Академик Валентин Бобевски е роден на 5 февруари 1938 г. в София. Завършва Държавната музикална академия през 1963 г. – хорово дирижиране, оркестрово дирижиране и пеене. Същата година специализира в Хумболд университет – Берлин. По време на следването си дирижира редица софийски хорове, с които печели лауреатско звание на първия републикански фестивал.

Следва богат над 50 годишен творчески път с с много върхове и прослава на българското хорово изкуство.
От 1985 г. В. Бобевски е главен диригент на световноизвестния мъжки хор „Гусла", в който е хорист още от 1955 г. Маестро Бобевски е дирижирал близо 10 000 концерта в повече от 50 страни на 4 континента. Той пише хорова и театрална музика, ръководи диригентски курсове, журира конкурси и фестивали, автор е на проблемни статии за диригентското изкуство, съставител е на песенни сборници. В. Бобевски е номиниран от Кеймбриджкия биографичен център за Мъж на годината /1992 г./, за Мъж на постиженията /1993 г./, а през 1994 г. е включен в Световната енциклопедия на Кеймбридж.

От 2011г. е избран за академик на БАНИ, а хор „Гусла" получава званието Академичен мъжки хор при БАНИ.
Маестро Бобевски е носител на наградата за високо диригентско майсторство „Белла Барток" , на ордена „Кирил и Методий" – първа степен, Орден на труда – златен , Заслужил артист, Златно перо и много други български и чуждестранни ордени и медали. Носител е на най-високо отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира", 1998 г., Кристална лира – 2008 г. През 2014 г. получава почетен орден „Д-р Петър Берон" от Българска академия на науките и изкуствата.