Отклик от Националната конференция на БАНИ посветена на Апостола на Свободата Васил Левски.

Отклик от Националната конференция на БАНИ посветена на Апостола на Свободата Васил Левски.

Отклик от Националната конференция на БАНИ посветена на Апостола на Свободата Васил Левски.

На този ден 6.07. по стар стил е роден великият борец за национална свобода Васил Левски. Щастлива съм и горда, че имам честта да присъствам на Националната конференция на БАНИ, посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Щастлива съм и тъжно озадачена за скромното провеждане на това забележително събитие от състав с изключително висок ранг. Присъстват ли журналисти, телевизия?! Сниженото любопитство към този тип събития ме смущава.
Някои смятат, че интернет, смартфоните са причина за отлива на обществеността към такъв род събития. Не съвременните технологии са виновни за промяна в парадигмата на морално-етичния кодекс на социалното ни общество. Не! Причините, смея да мисля, са другаде. Американският писател Ноам Чомски е обособил десет начина за манипулиране на гражданите. Някои от тях системно и методично се прилагат у нас. Няколко от тях се разстилат като гъста мъгла и объркват ориентирите на съзнанието на новото поколение, поколението на прехода и младата демокрация. Разграждат традициите на българина за обичаите, нравственото поведение и пренасочват емоционалната възприемчивост на поколението на прехода и младата демокрация към повратности, които бомбардират основните ценностти на личността - умението да общува, толерантност, емпатия, взаимопомощ.
Кои са те?
Да се държат хората в неведение чрез посредствеността. На всички
е известно прилагането на този похват в настоящата реалност. Прилага се принципа „добрата новина не се продава". Ежедневно от сутрин до вечер, от вечер до сутрин, информацията у нас с огромни заглавия и долнопробни екшъни ни заливат с негативното случващо се. А такива събития като днешния форум са маломерно отразени, незабележимо в миниатюрни карета. Жълтата преса за много от нас се превръща в жълтите дни на живота ни.
Да се контролират гражданите против волята им, чрез осакатяване и
посредственост на образованието. Да видим учебниците. Непрекъснато се правят опити да се промие съзнанието на българина от любовта и чувството на гордост за принадлежност към отечеството. Понятието патриотизъм отсъства като част от емоционалната култура на гражданина. Отсъстват фундаментални познания за Родина, Отечество. Правят се опити и то не винаги неуспешни, за изхвърляне от учебниците на автори, които десетилетия наред са възпитавали гордост у поколенията, че са българи. Добре е, че все пак тук там се чува гласът на будни родолюбци и родители, които със своята зоркост и протести ограничават до някъде подмяната на ценностната система на младото поколение.
Насърчават се хората да се възхищават на посредствеността. По
различни начини и чрез различни средства се насажда многопластово сред младото поколение, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб. В практиката като психолог при ежегодното запознаване с първокласниците чрез теста за училищна зрялост задавам въпроса на всяко хлапе поотделно:
За какво мечтаеш? – Едно момченце с доста високо IQ ми отговоря:
Да бъда в затвора
Аз учудена питам:
Как така в затвора? Какво е интересното там?
Там е много весело.
Кой ти го каза?
Гледах анимационно детско и там тримата престъпници правят различни пакости и беше много весело.
Бях изумена. Дълго време след този случай канех детето на разговори с надеждата да пренасоча емоционалната му възприемчивост за действителната реалност в посока различна от наложеното, че едва ли не е модерно да си необразован нахалник.
 
Вили Ро / Величка Петрова – Димитровград