БАНИ - Участие на Българска академия на науките и изкуствата в Юбилейната конференция на Международната асоциация за медийни и комуникационни изследвания – IAMCR

Участие на Българска академия на науките и изкуствата в Юбилейната конференция на Международната асоциация за медийни и комуникационни изследвания – IAMCR

Участие на Българска академия на науките и изкуствата в Юбилейната конференция на Международната асоциация за медийни и комуникационни изследвания – IAMCR

На брега на Карибско море - в Картахена де Индиас - Колумбия, където е вечно лято и витае духът на Маркес, от 16 до 20 юли 2017 г. учени от цял свят се срещнаха на поредната конференция на Международната асоциация на изследователите в областта на медиите и комуникациите - IAMCR. Мотото на традиционния академичен форум тази година бе „Трансформиране на културата, политиките и комуникациите: нови медии, нови територии, нови дискурси".
С тази основна тема бе отбелязана шейсетата годишнина от създаването на Асоциацията. Над 1400 одобрени доклади, представени в 15 секции и в още толкова работни групи, очертаха основните изследователски тези и насоки. Пленарните заседания и специалните сесии представляваха уникална платформа за научни дебати върху съвременното състояние и бъдещото развитие на медиите и комуникациите.
Филмов фестивал, представяне на нови книги от водещи издателства, неформални събития съпътстваха академичната фиеста. Организаторите бяха поканили Хайме, брата на Габриел Гарсия Маркес за своеобразен екскурзовод по местата, свързани с Нобеловия лауреат. Именно в Картахена - Габо, както гальовно го наричат в Латинска Америка, е започнал журналистическата си кариера. Тук могат да се срещнат и някои от прототипите на творбите му. Неговият дом гледа към безкрая на морето, а по-нататък са крепостта Сан Фелипе и плажовете на Бока Гранде. Вековната колониална архитектура на Стария град, живописните цветни къщички, дървените балкони, удивително наподобяващи старинните български сгради – са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. А съвсем наблизо е луксът на небостъргачите. Големите контрасти на мириса на пари и на градската беднота съжителстват съвместно с безгрижието на латиносите. Времето е горещо, влажно, градът живее нощно време.
Българското участие в този световен научен форум бе свързано с два доклада: „Медийният образ на политическия популизъм в България" и „Медийната грамотност и политическият популизъм в контекста на медийната екология", представени в съавторство от академик Лилия Райчева и дописен член Добринка Пейчева - и двете – членки на Българската академия на науките и изкуствата и на IAMCR. В докладите си авторките представиха резултатите от участието си в Акция COST IS 1308 на Европейската комисия: „Популистката политическа комуникация в Европа: разбиране на предизвикателствата на медиатизирания политическия популизъм пред демократичните политики".
При закриването на научния форум всички участници отдадоха почит на неотдавна починалия Денис МкКуейл. Президентката на IAMCR проф. Джанет Уаско постави важните въпроси за академичната свобода, за недофинансирането на науката, за хоризонтите на медийните изследвания в новата комуникационна среда.
Следващата годишна конференция на IAMCR с мото „Преосмисляне на устойчивостта" ще бъде организирана през 2018 г. в Орегон, САЩ.