БАНИ - Акад. Григор Велев взе участие в предаване на БНР

Акад. Григор Велев взе участие в предаване на БНР

Акад. Григор Велев взе участие в предаване на БНР

На 19 юли 2017 г. председателят на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) академик проф. д-р Григор Велев участва в предаване на Българското национално радио – програма „Христо Ботев", което бе посветено на 180 годишнината от рождението на Апостола на Българската свобода Васил Левски. Предаването с тема „Премълчаното убийство на Васил Лъвский" беше в рамките на водената от академик Румен Леонидов рубрика „Премълчаната история".
Участваха още писателката Неда Антонова, литературният критик Георги Цанков и историкът Янко Гочев.
Академик Леонидов постави въпроса защо е бил убит Левски, след като нито едно от повдигнатите срещу него обвинения не е предвиждало смъртна присъда, а най-тежкото наказание би било доживотна каторга.
Книгата на Неда Антонова „Първият след Бога", посветена на Левски, прави изследване в тази насока.
Георги Цанков отбеляза много силната вяра в Бога, която води Васил Левски в неговата борба за национално освобождение на българите и че всичко което се говори за замислено от него убийство е фалшификат.
Янко Гочев посочи, че според Левски Българското освобождение трябва да е дело на Българския народ и така той е станал неудобен за имперските амбиции на други държави.
Академик Велев разгледа обстойно въпроса за отношението на руската дипломация към съдебния процес срещу Левски. От записките на граф Игнатиев личи, че Русия е заинтересована този процес да не бъде насочен срещу революционното движение в България, оглавявано от Васил Левски, като е внушено на съдебния състав Левски да не бъде осъден като революционер, а като криминален престъпник. В подкрепа на това твърдение, е изказването на члена на съдебната комисия Пенчович, който след Освобождението казва: „Каква стана тая, граф Игнатиев ни убеждаваше, че Левски е чапкънин и убиец, а то излезе, че е бил революционер и борец за свободата на България.".
Въз основа на проведената ползотворна дискусия се доказа, че Васил Левски не е убиец и не е извършил убийството за което е осъден.