БАНИ - Световен парламент на българите 2017 г.

Световен парламент на българите 2017 г.

Световен парламент на българите 2017 г.

На 4 и 5 ноември 2017 г. в София се проведе Осмата сесия на Световния парламент на българите (СПБ), който е структура на Асоциацията на българите по света (АБС). Парламентът включва 200 делегати – 100 от България и 100 от българската диаспора.
Сесията на СПБ бе открита от неговия председател акад. проф. Пламен Павлов от Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Академичният хор „Гусла", част от структурата на БАНИ, с ръководител академик Валентин Бобевски изпълни „Мила Родино", „Шуми Марица", „Питат ли ме", „Многая Лета", „Един завет", „Край Босфора".
Академик Маргарита Каменова, главен секретар на БАНИ, прочете молитва за България.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите членове на СПБ.
Представени бяха приветствия от Народното събрание на Република България, от Държавната агенция за българите в чужбина, от Кировградската областна администрация на Украйна, от Арменската общност в Украйна.
Председателят на БАНИ и почетен председател на АБС академик проф. Григор Велев в пространното си слово за дейностите и състоянието на българите по света подчерта, че АБС е създадена по решение на Българската академия на науките и изкуствата. Сред проблемите пред българската диаспора посочи тези свързани с издаването на български документи за самоличност, недостиг на учители и училища в чужбина за изучаване на български език от учениците, намаляване на броя на хората от формираните в чужбина български общности, които декларират българския си произход.
Делегатите – представители на българската общност по света се отличиха с много висока активност. Споделени бяха много от проблемите и стремежите на сънародниците ни от Молдова, Украйна, Румъния, Албания, Финландия, Татарстан и Волжските българи, Косово, Западните покрайнини, Крим, Македония, Унгария, Франция и други. Подчертана беше необходимостта от съхранение на българските обичаи, традиции и език.
Делегатите и гостите на форума отчетоха, че АБС и СПБ са структури, които оказват подкрепа на българите в чужбина и дават възможност да се огласят и чуят в България проблемите на сънародниците ни от света. Изготвени бяха съответни материали, които ще бъдат публикувабу под формата на Бяла книга. Съставен бе план за провеждане през 2018 г. на Четвъртия велик събор на българите по света.
 
SPB pic