БАНИ - Академик Емил Янев отпразнува 85-годишния си юбилей

Академик Емил Янев отпразнува 85-годишния си юбилей

Академик Емил Янев отпразнува 85-годишния си юбилей

На 19 декември 2017 г. в Общински културен институт „Надежда" със съдействието на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) се организира и изнесе Концерт посветен на 85-годишния юбилей на академик професор Емил Янев, с участието на оркестър „Симфониета „София" с гост диригент Петър Димитров и женски хор „Христина Морфова".
Академик Емил Янев е ръководител на творчески център „Музика и танци" на БАНИ и дългогодишен главен художествен ръководител на хор „Христина Морфова".
Академик Емил Янев е роден на 18.12.1932 г. в гр. Пловдив. Завършил е Националната музикална академия „Панчо Владигеров", специалности хорово и оркестрово дирижиране. Специализирал е в Музикалната академия „Ференц Лист" в Германия. В музикалните среди, освен като хоров и оркестров диригент, е познат и като изявен методист и преподавател. Има 50-годишна диригентска и преподавателска дейност, осъществена в множество формации в страната и чужбина. Има множество студийни записи и издадени многобройни музикални плочи и дискове, също и 5 музикални филма. Ръководил е диригентски курсове в страната и чужбина. Изнасял е доклади на международни форуми и е участвал в национални и международни журита. Автор е на студии, учебни помагала, множество други публикации, аранжименти и вокални цикли. Развива активна обществена дейност като заместник-председател на СБМТ, председател на Сдружението на българските хорови диригенти, председател на асоциация Балкански хоров форум - България, член на борда на директорите на Международния олимпийски хоров комитет, вицепрезидент на Европейската хорова федерация, председател на сдружение Вива ла музика. Академик Емил Янев е носител на множество отличия и награди у нас и в чужбина: званието Лауреат и Златни медали от републиканските фестивали на художествената самодейност 1964 – 1989 г.; Първа награда на международния конкурс в Неерпелт – Белгия, 1961 г.; Първа награда на международния конкурс в Бидгошч – Полша, 1966 г.; Две първи и голямата награда на Световния конкурс за младежки оркестри в Керкаде – Холандия, 1971 г.; Две първи и голямата награда на Парижката община на втория международен конкурс за младежки оркестри в Париж – Франция, 1972 г.; Заслужил артист – 1979 г.; Златна лира – за високи артистични постижения, 1998 г.; Лауреатски звания и медали от втория до седмия републикански фестивали и др.
В концертната програма на 19.12.2017 г. всички аранжименти бяха дело на академик Емил Янев. Изпълненията бяха бурно аплодирани от препълнената зала. Присъстваха множество представители на БАНИ, сред които академик Григор Велев, председател на БАНИ и академик Маргарита Каменова, главен секретар на БАНИ.
Академик Емил Янев благодари на присъстващите и посочи, че неговата религия това е музиката и че през целия си живот е работил за каузата на българския народ.
Академик Емил Янев бе удостоен с множество приветствия, поздравления и поздравителни адреси от страната и чужбина.
От името на Българската академия на науките и изкуствата поздравителен адрес за академик Янев прочете академик Маргарита Каменова.
ПРЕССЛУЖБА НА БАНИ