БАНИ - Гастрофорум Варна, 2017г.

Гастрофорум Варна, 2017г.

Гастрофорум Варна, 2017г.

На 23-25 ноември в курортен комплекс „Слънчев ден" се проведе Национална конференция – Гастрофорум, Варна. Организатори на този представителен форум са Медицински университет, Варна, УМБАЛ „Света Марина", Варна, Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/, Българско дружество по гастроентерология и Клиника по хепатогастроентерология, Варна.
Председатели на конференцията бяха изтъкнатите български учени, членове на БАНИ, акад. проф. д-р Искрен Коцев и дописен член доц. д-р Мария Атанасова. Конференцията беше открита от председателя на БАНИ акад. проф. д-р Григор Велев.
Научната програма беше акцентирана върху редки заболявания в гастроентерологията като ахалазията, синдрома на Boerhaave, болестта на Menetrier, болест на Whipple, болестите на отлаганията и много други. Програмата беше наситена с новости в диагностиката и лечението на значими заболявания на храносмилателната система. Бяха изнесени над 40 доклади и проведени 4 симпозиуми посветени на лечение на вирусните хепатити и Възпалителната болест на червата (IBD).
Гастрофорумът беше посетен от над 100 лекари-гастроентеролози от цялата страна, които високо оцениха представените доклади.