БАНИ - IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

На 18 декември 2017 г. в Централния военен клуб в София се състоя възпоменателна вечер, посветена на живота и делото на Панде Сотиров Ефтимов – достоен българин от Република Македония.
Поетът и публицистът Панде Ефтимов бе почетен член на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и един от най-големите пазители на българщината в Република Македония.
Панде Ефтимов е роден на 15.03.1932 г. в село Претор, Преспанска околия, в семейство с богата история, наследник на горди българи – борили се и отдали живота си за свободата на Отечеството.
Панде Ефтимов завършва висше образование във Филологическия факултет на Скопския университет през 1956 г.
Работи като учител и журналист. Автор е на книги с поезия и разкази. Пише на литературен български език. Развива изследователска дейност за разкриване на българската история на Македония.
През целия си творчески път открито и без страх е демонстрирал своята българска национална принадлежност, поради което е репресиран многократно и е осъден от съда на македонистите на общо седем години затвор, които прекарва в занданите на Югославия.
Участва в основаването на Асоциацията на българите по света, като на Първия велик събор. Избран е за заместник-председател на Асоциацията.
Основател е на „Братството на българите от Македония" в Македония, която организация функционира нелегално, поради многократния отказ да бъде регистрирана от македонския съд.
Участва активно като главен войвода Братството на българите в Македония във всички сесии на Световния парламент на българите, където смело защитава българската национална кауза за Македония.
Организира възстановяването на български войнишки гробища, както и поставянето на паметни плочи и отбелязването на годишнини на български национални герои, свързани с Македония.
Активно ангажиран е в честването на всички национални празници на България в Македония.
През 2007 г. успява да възстанови българското си гражданство.
Награждаван е от Българското правителство с български ордени, медали и отличия за принос за защита на българската национална кауза в Македония.
Почина след продължително боледуване на 13.08.2017 г. в София.
Модератор на възпоменателната вечер, посветена на Панде Ефтимов беше известният български телевизионер Коста Филипов.
Участие взеха множество представители на БАНИ, сред които академик проф. д-р Григор Велев, председател на БАНИ и академик проф. д-р Пламен Павлов, директор на научен институт Българска национална история на БАНИ, които в своите изказвания запознаха присъстващите с достойния живот и дело на Панде Ефтимов.
На възпоменателната вечер свои спомени за Панде Ефтимов споделиха бивши посланици на България в Македония, ръководители на Агенцията за българите в чужбина, ръководители от Министерство на отбраната, ръководители на Македонския научен институт, българи от Република Македония, журналисти, творци и общественици.
Прожектирани бяха откъси от филми и други материали за Панде Ефтимов.
Участниците в събитието решиха да се създаде инициативен комитет, който да предложи да се даде посмъртно отличие на Панде Ефтимов.
ПРЕССЛУЖБА НА БАНИ