БАНИ - Новини

НовиниКУРС КРЕАТИВЕН ТРЕНИНГ

Институтът по иновации към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) организира курс „Креативен тренинг". Той се ръководи от акад. проф. д-р инж. Георги Ламбаджиев.
Прочети още: КУРС КРЕАТИВЕН ТРЕНИНГ

ТЪЖНА ВЕСТ

Съобщаваме на членовете на Българската академия на науките и изкуствата, че на 5 март т.г. почина големия български артист и режисьор Николай Стефанов Николаев с популярното име бате Николай.
Прочети още: ТЪЖНА ВЕСТ

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА

На 24 май 2017 г., в Деня на българската писменост, език, просвета и култура, денят, в който България, както и редица славянски държави, отдават своята признателност към Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, България се превърна в обект на нелицеприятна и абсурдна провокация. При среща с държавния глава на Република Македония Георге Иванов президентът на Руската федерация г-н Владимир Путин заяви, че русите са получи „славянската азбука" от „македонската земя".
Прочети още: ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА

IN MEMORIAM

На 13.08.2017 г. почина в София след продължително боледуване един от най-големите пазители на българщината в Република Македония – поетът и публицистът Панде Сотиров Ефтимов, почетен член на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Панде Ефтимов е роден на 15.03.1932 г. в село Претор, Преспанска околия, в семейство с богата история, наследник на горди българи – борили се и отдали живота си за свободата на Отечеството.
Прочети още: IN MEMORIAM

Юбилейна изложба в Градската художествена галерия в град Пловдив

Акад. ВЪЛЧАН ПЕТРОВ, роден на 18 май 1947 г., Хисар, откри на70-тия си рождения ден голяма Юбилейна изложба в Градската художествена галерия в град Пловдив. Изложбата беше открита с академично слово от професор Иван Маразов. Присъстваха Кметът Иван Тотев, Председателя на общинския съвет Савина Петкова и много приятели на Академик Вълчан Петров. Академик професор Димитър Димитров поздрави юбиляра и му връчи почетен плакет от ВУАРР.
Прочети още: Юбилейна изложба в Градската художествена галерия в град Пловдив

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Българската академия на науките и изкуствата организира манифестация по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Прочети още: 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Второ място в международен конкурс

Хор „Евмолпея" (Пловдив), създаден и ръководен от д-р Рада Славинска, която беше приета за дописен член на БАНИ през месец април 2017 г., завоюва второ място в престижен международен конкурс за детско-юношеско творчество, провеждан в гр. Екатеринбург - Русия от 24 до 29-ти април 2017 г. Това е първият български хор, участващ в този популярен форум. Участваха 37 състава от 16 страни, които бяха оценявани от 15-членно многонационално жури от доказани в световен мащаб имена в сферата на изкуствата. Спечеленото второ място е поредно признание за високото ниво на българската хорово-певческа школа.
Прочети още: Второ място в международен конкурс

АКАДЕМИК ИВАНКА ДЕНЕВА БЕ УДОСТОЕНА В СОФИЯ „ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА"

В Министерството на културата в София бяха връчени на тържествена церемония наградите, отличаващи в навечерието на 24 май творчеството на български писатели, допринесли за развитието на националната ни словесност.
Прочети още: АКАДЕМИК ИВАНКА ДЕНЕВА БЕ УДОСТОЕНА В СОФИЯ „ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА"

ПРЕДСТАВИХА ПРОЗАТА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА В ИТАЛИЯ

По решение на редколегията на мултиезичното издание „Маргют" италианските читатели могат да се запознаят и с прозата на писателката Иванка Денева. То включва на страниците си новини из европейския културен живот и разножанрово изкуство от света - на пет езика: английски, италиански, френски, немски и испански.
Прочети още: ПРЕДСТАВИХА ПРОЗАТА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА В ИТАЛИЯ

БАНИ проведе Кръгла маса „Патриотичното, гражданското и религиозното възпитание на бьлгарската училищна младеж”

Българската образователна система се нуждае от сериозна реформа, която да даде зелена улица на гражданското, патриотичното и религиозното възпитание. Около тази теза се обединиха участниците в Кръглата маса „Патриотичното, гражданското и религиозното възпитание на бьлгарската училищна младеж", организирана от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Форумът се проведе на 10 февруари т. г. в Овалната зала на БЧК и събра учени, общественици, учители.
Прочети още: БАНИ проведе Кръгла маса „Патриотичното, гражданското и религиозното възпитание на бьлгарската...

Академчен хор „Гусла” вдигна на крака публиката в зала „Света София”

Публиката пя заедно с хористите и няколко пъти стана на крака по време на гала-концерта на Академичен хор „Гусла", който се състоя на 26 януари 2016 г. в столичната зала „Света София" .

Сладкогласните гуслари за пореден път показаха своята висока класа и неизчерпаем патриотичен заряд.
Прочети още: Академчен хор „Гусла” вдигна на крака публиката в зала „Света София”

Сдружение „Български юнак” ще работи за развитието и утвърждаването на духовните ценности и науката

Най-сетне идеята на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Организацията на обединените българи (ООБ) за възстановяване и развитие на движението ЮНАК ще се реализира чрез новото Сдружение „Български юнак", което бе регистрирано в Софийския градски съд на 3 декември 2015 г. Сдружението е с нестопанска цели и ще работи в обществена полза. Мотото на „Български юнак" е: „Духовно силни, психически устойчиви, знаещи, можещи и физически здрави българи".
Прочети още: Сдружение „Български юнак” ще работи за развитието и утвърждаването на духовните ценности и науката

Акад. проф. д-р Петър Иванов алармира: България се топи с 220 души на ден, с 9 души на час

Българската нация се топи с 220 души на ден, с 9 души на час. За това алармира на пресконференция в пресцентъра на НДК на 15 декември 2015 г. акад. проф. д-р Петър Иванов – директор на Научния институт по демография към БАНИ. Той изтъкна, че през последните 10 г. България изпадна до 210 място в света по раждаемост и в същото време се качи на 6-то място по смъртност, нареждайки се до Сомалия, Сирия, Афганистан, Лесото и Уганда.
Прочети още: Акад. проф. д-р Петър Иванов алармира: България се топи с 220 души на ден, с 9 души на час

Академичният театър на българското слово посвети своя 20-ти спектакъл на Константин Величков

Академичният театър на българското слово към БАНИ посвети своя 20-ти спектакъл на Константин Величков, чиято 165-годишнина от рождението отбелязваме тази година. Представлението се състоя на 10 декември 2015 г. в зала 2 на Общинския Културен институт „Красно село" – София.
Прочети още: Академичният театър на българското слово посвети своя 20-ти спектакъл на Константин Величков

Акад. Маргарита Каменова получи отличието „Най-добър лекар" в своята специалност

Акад. д-р Маргарита Каменова получи отличието „Най-добър лекар" за 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио. Проектът стартира за първи път през 2011 г. в София, Пловдив и Варна с цел да представи най-добрите лекари в 40 медицински специалности. За да излъчи победителите Дарик радио използва световно признато проучване – събира попълнени анкетни карти от водещи лекари, които сами оценяват своите колеги.
Прочети още: Акад. Маргарита Каменова получи отличието „Най-добър лекар" в своята специалност

Академичният театър на българското слово към БАНИ представи пред публиката малкопознат разказ на Йордан Йовков

Академичният театър на българското слово към БАНИ представи пред публиката малко познат разказ на сладкодумеца Йордан Йовков със заглавие „Съд". Спектакълът се състоя на 19 октомври 2015 г. в зала 2 на Общинския Културен център „Красно село" в София.
Прочети още: Академичният театър на българското слово към БАНИ представи пред публиката малкопознат разказ на...

Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите

Морската столица на България Варна събра 200 българи от различни страни, които взеха участие в Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите (СПБ) към Асоциацията на българите по света (АБС). Сесията се проведе на 21 и 22 ноември 2015 г. в конферентната зала на хотел „Персей". Форумът бе открит с химна на Р България „Мила Родино" и химна на АБС „Де е България" в изпълнение на хор „Добри Христов" към Общинския детски комплекс „Варна".
Прочети още: Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите

БАНИ, Българската лига по хипертония и болница „Токуда” проведоха Научно-практическа конференция на тема „Захарен диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдов риск“

Научният център по медицина към БАНИ, Българската лига по хипертония и столичната болница „Токуда" организираха Научно-практическа конференция на тема „Захарен диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдов риск". Форумът се проведе на 18 ноември 2015 г. в аулата на болница „Токуда".
Прочети още: БАНИ, Българската лига по хипертония и болница „Токуда” проведоха Научно-практическа конференция...

Богдана Вульпе омая публиката с „Чайлд Харолд" на Байрон

Талантливата актриса Богдана Вульпе показа, че е в прекрасна професионална форма, въпреки че преди дни отпразнува своя 75-годишен юбилей. Затаила дъх, публиката остана повече от час в плен на стиховете от великата поема на Байрон „Чайлд Харолд". С дарба и майсторство Богдана Вульпе пренесе зрителите в други времена. Скритият й коз обаче подейства като шок – оказа се, че позабравените наблюдения и философски заключения на Байрон са толкова актуални, че все едно са писани днес. Така е с великите творци – истините, които са предали в художествена форма, остават навеки като пътеводни звезди.
Прочети още: Богдана Вульпе омая публиката с „Чайлд Харолд" на Байрон

БАНИ прие още 23-ма изявени учени и културни деятели в редиците си

Българската академия на науките и изкуствата прие още 23-ма членове от различни области на науката и изкуството в редиците си. Есенната сесия на Общото събрание на академията се състоя на 13 ноември 2015 г. в Голямата зала на БЧК. Лично председателят на БАНИ акад. проф. д-р Григор Велев връчи дипломите на новоприетите членове. Академична степен получиха икономистът проф. д-р Димитър Димитров, математикът проф. д-р инж. Дончо Партов, хирургът проф. д-р Петър Червеняков, известният ендокринолог и имунолог от Сърбия акад. проф. д-р Предраг Джорджевич, музиковедката проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова и писателката д-р Иванка Денева. Двама дописни членове на БАНИ бяха повишени в академична степен: най-младият професор в България, психиатърът д-р Дроздстой Стоянов и известният литературен критик Марин Кадиев. Сред новите дописни членове на БАНИ са хирургът със златни ръце доц. д-р Евгений Аструков, джазовата певица и преподавател по пеене и вокална техника в Нов български университет Камелия Тодорова, известният юрист Марин Марковски, пианистката-композитор проф. Благовеста Ангелова, писателят Георги Николов.
Прочети още: БАНИ прие още 23-ма изявени учени и културни деятели в редиците си