БАНИ - Проф. д-р Любомир Спасов предизвика оживена дискусия с лекцията си за големия български държавник Стефан Стамболов

Проф. д-р Любомир Спасов предизвика оживена дискусия с лекцията си за големия български държавник Стефан Стамболов

Проф. д-р Любомир Спасов предизвика оживена дискусия с лекцията си за големия български държавник Стефан Стамболов

Българският исторически форум към БАНИ организира на 13 ноември 2014 г. в конферентната зала на академията „Акад. Емил Алексанров" лекция посветена на големия български държавник Стефан Стамболов. Темата бе представена от проф. д-р Людмил Спасов, дописен член на БАНИ, който се спря на основните моменти от революционния, политическия и държавническия живот на видния деец на Старозагорското и Априлското въстание. Изтъкнатият историк припомни, че преди да стане един от най-успешните министър-председатели на България Стамболов преминава сложен път като народен представител, председател на Народното събрание и активен участник в усилията за съединението на Княжество България с Източна Румелия.
По време на неговото управление (1887 -1894 г.) се полагат основите на държавността и модернизирането на България. За 8 години са построени 80 нови фабрики, приет е Закон за насърчаване на индустрията, изградени са първите морски портове и ж.п. линии и др. Стамболов поставя началото на първите външни заеми и търговски спогодби, престъпвайки Берлинския договор според който младата държава няма право на самостоятелни действия без разрешението на султана. „С тези смели стъпки Стамболов проправя бавно, но сигурно пътя към бъдещата независимост на България", изтъкна проф. Спасов. Той не спести и политическите грешки на държавника Стамболов – авторитарно управление основано на насилствено потискане на опозицията. конфликт със Светия синод заради отказа на Българската православна църква за признае нежелания от Русия княз Фердинанд и др. Стана дума и за причините довели до падането на Стамболов от власт и трагичната му кончина. Лекцията предизвика оживена дискусия.