БАНИ - Минали събития

Минали събитияАкад. д-р Иванка Денева бе поканена на националните тържества за Димитър Талев

Писателката и литературен критик Иванка Денева получи покана за включване в националното честване в столицата, посветено на 120-тата годишнина от рождението на първомайстора на словото Димитър Талев. Тя бе отправена от Института за литератуа при БАН – организатор на събитието, (наред с Министерството на културата, с чиято финансова подкрепа и под егидата на министъра на културата Боил Банов, се провежда.). Тържествата протичат в присъствието на представители на културната общественост, писатели, литературоведи, историци, гости от България и чужбина.
Прочети още: Акад. д-р Иванка Денева бе поканена на националните тържества за Димитър Талев

Фолклорен празник „Всички българи заедно!” – 2018

На 06 септември 2018 г. в с. Победа, община Тунджа, се състоя фолклорен празник „Всички българи заедно!", посветен на деня на Съединението на България. Организатори на впечатляващото събитие са Асоциация Обмен – България – Франция с председател г-н Христо Костов, Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциация на българите по света. Домакин на празненството бе г-н Христо Костов, а медиатор на събитието бе академик Васил Герлимов от БАНИ.
Прочети още: Фолклорен празник „Всички българи заедно!” – 2018

„Четвъртата Индустриална революция и България”

На 19 април 2018 г., четвъртък в БЧК, Овална зала, от 16.00 ч. по инициатива на Научния център „Икономически изследвания и стратегии на БАНИ се проведе икономически форум - дискусия на тема „Четвъртата Индустриална революция и България". Модератор на дискусията бе Георги Чернев, председател на Софийска търговско-промишлена камара. Докладчик бе академик на БАНИ проф. Нако Стефанов.
Прочети още: „Четвъртата Индустриална революция и България”

„За и против“ влизането на България в Еврозоната

На 15 юни 2018 г. петък в БЧК, Овална зала, от 14.00 ч.по инициатива на Научен център „Икономически изследвания и стратегии" на БАНИ и Софийска търговско-промишлена камара се проведе семинар-дискусия на тема „За" и „против" влизането на България в Еврозоната". Модератор на форума бе академик проф. Георги Маринов, директор на НЦИИС. От двете страни на „дискусионната бариера" застанаха д-р Румен Гълъбинов и академик проф. Нако Стефанов.
Прочети още: „За и против“ влизането на България в Еврозоната

БАНИ и АБС се включиха в празненставата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 11 май 2018 г. делегация на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и на Асоциацията на българите по света (АБС) посети културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата" – комплекс „Стара Плиска" в град Плиска.
Прочети още: БАНИ и АБС се включиха в празненставата по случай Деня на българската просвета и култура и на...

Спектакли на Театъра на Словото през първата половина на 2018 г.

Театърът на Словото на БАНИ проведе станалите вече традиционни литературно-музикални спектакли в залата на Културния институт „Красно село", София.
Прочети още: Спектакли на Театъра на Словото през първата половина на 2018 г.

Интервю на издателя Стоян Вълев с писателката Иванка Денева „ БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ДА СЕ ВЪРНЕ ПРИ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ КОРЕНИ. НУЖНО Е ОЗОНИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ И ЛИТЕРАТУРНИТЕ НРАВИ”

Прочети още: Интервю на издателя Стоян Вълев с писателката Иванка Денева „ БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ДА СЕ ВЪРНЕ...

Сава Гроздев: Много ученици ходят на допълнителни уроци и това влияе на резултатите по математика

В последните 15-20 години се забелязва едно разделение на ученици и учители. Най-голямата група са обикновените ученици и учители. Над тях има вече голяма група ученици, които ходят редовно на школи и уроци. Там се създаде група елитни учители...Това каза в предавенето „12+3" по „Хоризонт" професор Сава Гроздев, академик на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), по повод рекордно високите резултати на матурите по математика. Според него това се дължи именно на допълнителната извънкласна подготовка.
Прочети още: Сава Гроздев: Много ученици ходят на допълнителни уроци и това влияе на резултатите по математика

Курс Щитовидна жлеза и репродукция

На 6 юни 2018 г. в В Аджибадем Сити Клиник, Болница Токуда, се проведе семинар на тема „Щитовидна жлеза и репродукция", организиран от отделението по Ендокринология и болести на обмяната към клиника по Вътрешни болести в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
Прочети още: Курс Щитовидна жлеза и репродукция

Премиера на книгата „Съпричастен поглед“

На 14 юни в зала 10 на Военния клуб в Сливен беше представена книгата „Съпричастен поглед" /критически отзиви/ от акад. Деньо Денев.
Прочети още: Премиера на книгата „Съпричастен поглед“

ТВОРЧЕСКО ЗАНЯТИЕ НА РОДОЛЮБИВА ТЕМА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С УЧЕНИЦИ

По покана на Основно училище „Д-р Иван Селимински" (директор Ваня Пенчева) и учителката Яна Кокошарова, се състоя участие на писателката Иванка Денева в „открито занятие" под наслов: „МОЯТ ГРАД". В навечерието на Празника на писмеността, културата и печата – 24 май, то бе своеобразен израз на почит от всички присъстващи към родното място, емблематичните му „места", личности и духовни деятели. Пред препълнената зала от учащи, родители и преподаватели авторката на книги, посветени на Сливен, хората му и национално-освободителните борби д-р Ив. Денева беседва с подрастващите, оценявайки интересния замисъл на преподавателката г-жа Кокошарова, която утвърди като основен „проблемният подход" в занятието.
Прочети още: ТВОРЧЕСКО ЗАНЯТИЕ НА РОДОЛЮБИВА ТЕМА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С УЧЕНИЦИ

Представяне на „История на Българите от Македония” на акад. проф. Григор Велев

На 26 април 2018 г. в Централния военен клуб в София бе проведено съвместно мероприятие по линия на форум „Национална сигурност на Република България" към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и на Клуб ракетни войски и артилерия „Олимпи Панов".
Прочети още: Представяне на „История на Българите от Македония” на акад. проф. Григор Велев

Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

─ 2 април, София, Славянско дружество, 17 ч., лекция „Хуморът и сатирата днес".
─ 3 април, Сливен, Хаджиданчовите къщи, 17,:30 ч., творчески портрет на хумориста Николай Домусчиев.
─ 11 април, с. Калековец, Пловдивска област, читалището, 16 ч., представяне на пловдивски писатели, пишещи за деца.
Прочети още: Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

Концерт на Симфониета „София”

Под диригентствоо на академик Кирил Ламбов се проведе концерт на Симфониета „София" на 18 май 2018 г. организиран от Общинския културен институт „Надежда" съвместно с Българска академия на науките и изкуствата. Солист бе Николай Темнисков – туба.
Прочети още: Концерт на Симфониета „София”

КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА

Списание „Изследовател" ( с гл. ред. акад. проф. Георги Ламбаджиев) – орган на Института за иновации, София, посвещава обстойна рецензия на новата книга с драми на писателката Иванка Денева „Енигмата на времето". Институтът е изграден към Българската академия на науките и изкуствата и публикува материали главно на научни специалисти, предлагащи иновации, иновативни методи и приложението им в различни сфери на знанието и живота.
Прочети още: КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА