БАНИ - Минали събития

Минали събитияДоклад на акад. проф. Нако Стефанов от Икономически форум проведен на 19 април 2018 г.

„Четвъртата Индустриална революция"/4ИР/
и България
Проф., дфн., д-р ист. Нако Стефанов
Прочети още: Доклад на акад. проф. Нако Стефанов от Икономически форум проведен на 19 април 2018 г.

КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА

Списание „Изследовател" ( с гл. ред. акад. проф. Георги Ламбаджиев) – орган на Института за иновации, София, посвещава обстойна рецензия на новата книга с драми на писателката Иванка Денева „Енигмата на времето". Институтът е изграден към Българската академия на науките и изкуствата и публикува материали главно на научни специалисти, предлагащи иновации, иновативни методи и приложението им в различни сфери на знанието и живота.
Прочети още: КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА

Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

─ 2 април, София, Славянско дружество, 17 ч., лекция „Хуморът и сатирата днес".
─ 3 април, Сливен, Хаджиданчовите къщи, 17,:30 ч., творчески портрет на хумориста Николай Домусчиев.
─ 11 април, с. Калековец, Пловдивска област, читалището, 16 ч., представяне на пловдивски писатели, пишещи за деца.
Прочети още: Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

Научен форум „Балканите днес” – 22.02.2018 г.

Институтът по Балканистика при Българска академия на науките и изкуствата организира Научен форум „Балканите днес".
Прочети още: Научен форум „Балканите днес” – 22.02.2018 г.

Научен форум Балканите днес – 29.03.2018

На 29 март 2018 г. председателят на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) академик проф. д-р Григор Велев изнесе лекция на тема „История на българите от Македония" и представи том първи, книга втора от тази поредица – „Българското национално възраждане в Македония, Мизия и Тракия". Модератор на събитието в рамките на научния форум „Балканите днес" на Института по балканистика на БАНИ бе академик Стоян Райчевски.
Прочети още: Научен форум Балканите днес – 29.03.2018

Предстоящи изяви на академик Марин Кадиев през месец февруари 2018 г.

13.02.2018 г. от 18:00 ч. – Слово за любовта в българската поезия – галерия „ТракАрт", град Пловдив
Прочети още: Предстоящи изяви на академик Марин Кадиев през месец февруари 2018 г.

АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ПРОФ. БОЯН ЛАЛОВ

В една от залите на Инженерно-педагогическия факултет в Сливен (към Техническия университет - София), се състоя творческа среща с акад. проф. Боян Лалов – дългогодишен преподавател по наукознание в научното звено в Сливен, и член на Българската академия на науките и изкуствата, София. Тя бе водена от акад. проф. Николай Петров и на нея присъстваха творци, преподаватели, почитатели на изкуството на госта. Досега той е издал в сферата на художествената литература книгите "Тангра – смехът на Бога",(в съавторство с Ленко Лалов), както и "Букви-картинки" и „Лесен английски"(за деца.). На културното събитие Б. Лалов прочете избрани свои творби от излязлото от печат през настоящата година произведение-обект на обсъждането.
Прочети още: АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ПРОФ. БОЯН ЛАЛОВ

Български екологичен форум – 28.02.2018

Тази година стартира Български екологичен форум при Българска академия на науките и изкуствата с ръководител акад. проф. д-р Николай Козарев.
Прочети още: Български екологичен форум – 28.02.2018

АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ СЛИВЕН В РЕДИЦА ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ

 Стана традиционно включването на творби от писателката Иванка Денева в престижни издания и в организирани в столицата културни събития от национален характер. И започналата 2018 година беше белязана от участието й в излязлата Антология „Световни поети – 2018", (Agenda de Poetas del Mundo-2018), където името й присъства многократно, поместено от редколегията на изданието и Международното движение „Поети на света"(Чили). Там тя представя България редом с родните поети Виолета Бончева (преводач от испански и превела биографията и стиховете на д-р Денева), с Йордан Пеев и главния редактор на изданието "Културна палитра", Първолета Маджарска. Включена е и поетесата от Варна Станка Бонева, (чиято биография и творби, както и тези на Ив. Денева, Кристин Димитрова и Дачо Господинов бяха публикувани в Световния годишник за поезия,Китай.)
Прочети още: АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ СЛИВЕН В РЕДИЦА ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ

IN MEMORIAM

На 18 декември 2017 г. в Централния военен клуб в София се състоя възпоменателна вечер, посветена на живота и делото на Панде Сотиров Ефтимов – достоен българин от Република Македония.
Поетът и публицистът Панде Ефтимов бе почетен член на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и един от най-големите пазители на българщината в Република Македония.
Прочети още: IN MEMORIAM

Академик Емил Янев отпразнува 85-годишния си юбилей

На 19 декември 2017 г. в Общински културен институт „Надежда" със съдействието на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) се организира и изнесе Концерт посветен на 85-годишния юбилей на академик професор Емил Янев, с участието на оркестър „Симфониета „София" с гост диригент Петър Димитров и женски хор „Христина Морфова".
Прочети още: Академик Емил Янев отпразнува 85-годишния си юбилей

Гастрофорум Варна, 2017г.

На 23-25 ноември в курортен комплекс „Слънчев ден" се проведе Национална конференция – Гастрофорум, Варна. Организатори на този представителен форум са Медицински университет, Варна, УМБАЛ „Света Марина", Варна, Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/, Българско дружество по гастроентерология и Клиника по хепатогастроентерология, Варна.
Прочети още: Гастрофорум Варна, 2017г.

Научен форум „Национална сигурност на Република България”

На 15 ноември 2017 г. в Централния военен клуб в София бе проведено съвместно мероприятие по линия на форум „Национална сигурност на Република България" към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и на Клуб ракетни войски и артилерия „Олимпи Панов".
Прочети още: Научен форум „Национална сигурност на Република България”

Световен парламент на българите 2017 г.

На 4 и 5 ноември 2017 г. в София се проведе Осмата сесия на Световния парламент на българите (СПБ), който е структура на Асоциацията на българите по света (АБС). Парламентът включва 200 делегати – 100 от България и 100 от българската диаспора.
Прочети още: Световен парламент на българите 2017 г.

Творческа среща на академик Григор Велев в Сливен

Председателят на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) акад. проф. д-р Григор Велев на 9 ноември гостува в Сливен. Срещата, която се проведе в зала „Май" на общината, беше открита от акад. проф. дтн, дикн Николай Петров, председател на местния клон на БАНИ.
Прочети още: Творческа среща на академик Григор Велев в Сливен

Академик Иванка Денева с изказване на Световния парламент на българите по света

Акад. Иванка Денева с изказване в Осмата сесия на Световния парламент на българите по света. На нея присъстваха депутати от чужбина – 87 и от страни, сред които България, Испания, Сърбия, Германия, Румъния, Молдова, Полша, Франция, Македония и др.
Прочети още: Академик Иванка Денева с изказване на Световния парламент на българите по света

Правен форум

На 14 ноември 2017 г. се проведе Български правен форум на тема „Юристи на борба с корупцията", организиран от академик проф. Мария Славова, директор на Научен център „Правни науки и правна защита" на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Прочети още: Правен форум

Есенна сесия на Общото събрание на БАНИ 2017

На 28 октомври 2017г. се проведе есенната сесия на Общото събрание на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Събранието бе открито и ръководено от неговия председател академик Добрин Свинаров.
Академичен хор „Гусла" с ръководител академик Валентин Бобевски изпълни „Мила Родино", „Шуми Марица", „Върви, народе възродени", „Многая Лета", „Един завет".
Прочети още: Есенна сесия на Общото събрание на БАНИ 2017

Академик Калина Богоева навърши 80 години

На 21 октомври 2017 г. в Софийската опера и балет се състоя честване на 80-годишнината на видната представителка на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), примабалерината, балетен педагог и хореограф, академик Калина Богоева. Събитието бе в рамките на балетния спектакъл „Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, под диригентството на Борис Спасов.
Прочети още: Академик Калина Богоева навърши 80 години

ПРЕДСТАВЯНЕ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” В ГРАД ЛАЙДЕН (ХОЛАНДИЯ)

В едно от значимите духовни средища на Европа и Нидерландия – гр. Лайден, гостува писателката академик Иванка Денева. Творческата среща в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, бе осъществена по покана от директорката на културния институт А. Семерджиева и председателката на настоятелството, като на нея присъстваха преподаватели, представители на българската общност, ученици и родители. Авторката изрази задоволството си да бъде сред сънародници в големия културен център – рождено място на култови личности от световната наука и изкуство, като художника Рембранд ван Рейн, на музиканта Армин ван Бюрен и Нобеловия лауреат по физика Хайке Онес, а в Лайденския университет е преподавал като гост-професор повече от 20 години Алберт Айнщайн...
Прочети още: ПРЕДСТАВЯНЕ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” В ГРАД ЛАЙДЕН (ХОЛАНДИЯ)