БАНИ - Акад. Александър Абаджиев представи книгата си „Тримата велики български баси” в Руския културно-информационен център

Акад. Александър Абаджиев представи книгата си „Тримата велики български баси” в Руския културно-информационен център

Акад. Александър Абаджиев представи книгата си „Тримата велики български баси” в Руския културно-информационен център

Известният журналист, музикален критик и писател Александър Абаджиев, академик на Българската академия на науките и изкуствата представи на 18 февруари 2015 г. в Руския културно-информационен център новата си книта "Тримата велики български баси". В книгата се разказва за живота и творческия път на световноизвестните оперни певци Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев.
 
Арии, изпяти от талантливите певци бяха представени от оперните певци Петър Петров, Бойко Цветанов и Стоян Бончев. Публиката имаше удоволствието на чуе арии от опери и песни на руските композитори Глинка, Рахманинов, Бородин, Римски- Корсаков, Жаров.

Акад. Абаджиев направи подарък на публиката като представи стари записи на големите баси, които той е намерил в архивите на Златния фонд на България. Сред тях "Раздяла" в изпълнение на Борис Христов; "Съмнение" от Глинка и "Аз съм самотен" от Рахманинов в изпълнение на Николай Гяуров; ария на варяжкия гост от операта "Садко" на Римски-Корсаков в изпълнение на Никола Гюзелев.

Участващите певци закриха музикалната вечер с песента"Многая лета" на руския композитор Дмитрий Бортянск. Цялата зала запя с тях.