БАНИ - IN MEMORIAM - Никола Манев

IN MEMORIAM - Никола Манев

IN MEMORIAM - Никола Манев

На 26.08.2018г. в Париж след онкологично заболяване и прекаран тежък инсулт почина талантливият световно известен български художник Никола Манев, академик на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).

Никола Манев е роден на 28.08.1940 г. в Пазарджик, отрасъл е в Чирпан. Завършва художествена гимназия в София, а през 1962 г. е приет във Френската академия по изящни изкуства, където завършва живопис. Установява се в Париж. Има над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са в държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов". Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

През 2008 г. Никола Манев става академик на Българската академия на науките и изкуствата.
Предсмъртното желание на художника бе да бъде погребан в града на своето детство Чирпан. Урната с неговия прах бе положена на 09.09.2018г. в специално изграден монумент двора на къщата, превърната от него в художествена галерия.
 
Поклон пред светлата му памет!