БАНИ - ТЪЖНА ВЕСТ

ТЪЖНА ВЕСТ

ТЪЖНА ВЕСТ

Съобщаваме на членовете на Българската академия на науките и изкуствата, че на 5 март т.г. почина големия български артист и режисьор Николай Стефанов Николаев с популярното име бате Николай.

Целият му творчески живот е белязан от активна и съзидателна театрална творческа дейност.След завършване на ВИТИЗ работи 50 години като артист, от които 30 в Народния театър. Той е създател на първия и единствен държавен вариететен театър в Габрово. Няколко години е художествен ръководител на Канал 1 в БНТ, където създава емблематични предавания .

Независимо от тежкото заболяване той продължи да работи всеотдайно с много талант и любов към хората и особено към децата.Създава първата и единствена в Европа „Детска клиника по смехотерапия" в болница „Пирогов".
Николай Стефанов Николаев е Академик на БАНИ от 2012г. Постъпва в редиците на Академията по неговите думи „за да помогне на българския народ да види какво всъщност е БАНИ и нейната мисия за духовно издигане на България".В БАНИ е ръководител на академичния детски театър, който организира забавни предавания за деца в училища и детски градини.

Академик Николай Николов е получил награда за мъжка роля на фестивала на забавните програми в Монтрьо - първото отличие на БТ на международен форум.
Удостоен е със званието „заслужил артист"
Награден е с орден „Кирил и Методий I-ва степен за цялата му творческа дейност.

Ще запомним бате Николай с неговата доброта и очарователна винаги малко тъжна усмивка.

Поклон пред светлата му памет!
 
Поклонението ще се състои на 11 март /неделя/ от 11 часа във фоайето на Народния театър.