БАНИ - Акад. д-р Иванка Денева бе поканена на националните тържества за Димитър Талев

Акад. д-р Иванка Денева бе поканена на националните тържества за Димитър Талев

Акад. д-р Иванка Денева бе поканена на националните тържества за Димитър Талев

Писателката и литературен критик Иванка Денева получи покана за включване в националното честване в столицата, посветено на 120-тата годишнина от рождението на първомайстора на словото Димитър Талев. Тя бе отправена от Института за литератуа при БАН – организатор на събитието, (наред с Министерството на културата, с чиято финансова подкрепа и под егидата на министъра на културата Боил Банов, се провежда.). Тържествата протичат в присъствието на представители на културната общественост, писатели, литературоведи, историци, гости от България и чужбина.

Програмата на националното честване за възкресяване делото на едно от „знаковите имена" в българската литература започна с тържествено откриване в Театър „Българска армия". Поклон пред Талевата тетралогия – венец на творчеството му, бе сторен с представяне на постановката по романа на писателя „Железният светилник" (режисьор Асен Шопов), в която участват представителни имена на българското театрално изкуство и културния институт.
В дните 6 и 7 ноември т. г. изявите продължиха в сградата на БАН с провеждане на националната научна конференция с международно участие, под наслов: „Димитър Талев – кодът на историята и лабиринтите на настоящето в литературата", (лого и на провежданите национални тържества, посветени на писателя.). Акад. д-р Иванка Денева разработи научен доклад на тема: „Димитър Талев и Тончо Жечев: успоредявания и отлики в претворяване на „страстите български", разглеждащ приносите на двамата интелектуалци в отразяване на важни исторически събития от миналото ни в контекста на анализираните от нея понятия: „код на историята", „код Талев" и отразяването на българското Възкресение (1860 г.), църковните и освободителни борби - съобразно жанровите отлики на тетралогията - с белетристичния наратив и художествените преображения (Д. Талев) и в труда на Тончо Жечев „Българският Великден или страстите български", носещ белезите на историографско, литературно-историческо и из културната история, съчинение.
Сред участниците в националната конференция се открояват имената на видни изследователи от страната и чужбина, като проф. Михаил Неделчев, Мария Огойска, проф. Виолета Дечева и Надежда Александрова (НБУ); доцентите Александър Йорданов, Александра Антонова, Мариета Иванова-Гиргинова и Александра Малинова – сред организаторите от Института за литература – БАН, на научната инициатива, водещи заседанията и дискусиите), както и на Росица Чернокожева и Емилия Алексиева; Бистра Ганчева и Екатерина Петкова (Пловдивски университет "П. Хилендарски); на Николай Чернокожев, Марин Бодаков, Венцеслав Шолце (СУ „Св. Климент Охридски"); на Николай Димитров, Иван Станков, Ана Костадинова и Владимир Донев (ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"); Юлиан Жилиев, Борис Цветанов и др.; на Целина Юда от Ягелонския университет, Краков), Катица Кюлявкова (Македонска академия на науките и изкуствата(МАНУ) и други литературоведи; на представители от регионалните библиотеки и музеите в страната (Р. Пенчева, НАМ, къща-музей „Емилиян Станев"- В. Търново) и С. Иванова (Регионална библиотека „Димитър Талев"- Благоевград); имената на литературни критици, преподаващи в учебни заведения: Мария Панайотова, Красимира Кацарска, Наташа Христемова, Мариана Минева и др.
По време на конференция всяко от заседанията е последвано от обсъждания, водени от специалистите от Института за литература, както и от заключителна дискусия за проблематиката, посоките на изследвания и успеха на националния научен форум, посветен на юбилейната годишнина от рождението на Димитър Талев.
Почитта към художественото творчество и родолюбивото му дело продължава и с организирани от други институции и сдружения от столицата и страната, инициативи.
 
IvDeneva