БАНИ и АБС се включиха в празненставата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

БАНИ и АБС се включиха в празненставата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

БАНИ и АБС се включиха в празненставата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 11 май 2018 г. делегация на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и на Асоциацията на българите по света (АБС) посети културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата" – комплекс „Стара Плиска" в град Плиска.

pliska-1
 
В делегацията участваха председателят на БАНИ и почетен председател на АБС академик Григор Велев, членовете на ръководството на АБС г-н Максим Страхилов и г-жа Зорка Георгиева и други.
 
pliska-2

Те бяха радушно посрещнати от създателя на комплекса г-н Карен Алексанян и г-жа Галина Гочева, които запознаха гостите с уникалния за страната ни и за света комплекс.
 
pliska-3
 
pliska-4

Светлата дата 11 май – по стар стил е денят на Светите братя Кирил и Методий и на Българската азбука и в Дома на кирилските букви и тяхната история се проведе впечатляващо тържество. Сред множеството присъстващи бяха свещенослужители от Българската православна църква, народни представители, ръководители от въоръжените сили, областни управители, кметове, учени, общественици, гости, ученици и деца.
Комплексът „Двор на кирилицата" е организиран в две свързани едно с друго пространства. Входната порта въвежда към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на Светите братя Кирил и Методий и на Св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Вляво от скулптурата му е изграден малък параклис, носещ неговото име. До параклиса се издига камък с кръст – традиционният арменски „хачкар", подарък от първия християнски народ с послание за Двора на кирилицата.

pliska-5

През галерията, разказваща с картини историята на създаване на кирилицата, се прехожда към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Това е автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.
Пред Крепостта е разположена уникална Алея на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Там тържествено бе открит бюст-паметник на Алеко Константинов.
 
pliska-6

Делегацията на БАНИ и АБС положи цветя на този паметник и пред величествения 12 метров кръст и скулптурите на Светите братя – символ на комплекса.

pliska-7

Проведени бяха множество разговори с другите участници в тържеството за развитие на бъдещо сътрудничество.

pliska-8