БАНИ - Откриване на барелеф на президента на САЩ Томас Удроу Уилсън на 23.04.2019 г. в град Пловдив

Откриване на барелеф на президента на САЩ Томас Удроу Уилсън на 23.04.2019 г. в град Пловдив

Откриване на барелеф на президента на САЩ Томас Удроу Уилсън на 23.04.2019 г. в град Пловдив

На 23 април 2019 г. по инициатива на Тракийското дружество „Войвода Руси Славов" с председател генерал Нонка Матова и на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) с председател академик проф. д-р Григор Велев, в дома на дружеството в град Пловдив бе открит барелеф на 28-я президент на САЩ Томас Удроу Уилсън. Проявата е в знак на признателност към неговата личност и по повод 100 години от края на Първата световна война. Автор на барелефа е скулпторът Стоян Заваринов.

Томас Удроу Уилсън е бил президент на САЩ в периода от 4 март 1913 г. до 4 март 1921 г. През 1919 г. по време на Ньойския договор, той се застъпва за България и решително се противопоставя на опитите на нейните врагове да я разпокъсат.
 
1
 
На тържеството присъства посланикът на САЩ у нас Негово превъзходителство Ерик Рубин, който подчерта приятелските и съюзнически отношения между двете страни. Той се запозна с музейната експозиция и с изложбата на Тракийското дружество „100 години от Първата световна война".

2Негово превъзходителство Ерик Рубен, посланик на САЩ в България, и генерал Нонка Матова откриват барелефа на Томас Удроу Уилсън

3
Барелефът на американския президент Томас Удроу Уилсън
 
4

Негово превъзходителство Ерик Рубен, посланик на САЩ в България, и генерал Нонка Матова откриха барелефа на Томас Удроу Уилсън
 
5
 
Проведе се и кръгла маса на тема „Ролята на президента Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор".
В събитието участваха множество представители на Българската академия на науките и изкуствата и на патриотичната общност в страната ни.

6Негово превъзходителство в разговор с наследници на тракийските бежанци от Турция, живеещи в град Пловдив, облечени в български национални носии
 
7
Скулпторът Стоян Заваринов, aвтор на барелефа
 
8Негово превъзходителство Ерик Рубен, посланик на САЩ в България, и генерал Нонка Матова
 
9Посетители на изложбата „100 години от Първата световна война"
 
10Участници в кръглата маса посветена на делото на президента на САЩ Томас Удроу Уилсън