БАНИ - Академик Марин Кадиев бе модератор на представянето на известната българска поетеса и художничка Стефка Попова

Академик Марин Кадиев бе модератор на представянето на известната българска поетеса и художничка Стефка Попова

Академик Марин Кадиев бе модератор на представянето на известната българска поетеса и художничка Стефка Попова

На 2 март 2020 година в мраморното фоайе на Зала България в София, беше представена новата стихосбирка „Слънчеви зеници" на българската поетеса и художничка Стефка Попова.
 
1-2

Участниците в събитието имаха възможността да разгледат и паралелната изложба от картини на госпожа Попова.
 
2-2

Модератор на събитието бе директорът на Научния институт по български език и литература на БАНИ академик Марин Кадиев. Той определя Стефка Попова като своебразна духовна вселена, материализирана в синтез от багри и слово. Нейните стихосбирки – албуми са в уникален формат на множество изкуства – обхванати като широта, текст, картини, спомени, рисунки, графики, фотографии. Оставила багрите да творят, тя иска чрез словото да раздава топлина, възвишеност, духовност. Отразява общочовешки проблеми с измерение към националните багри. Творчеството й е проникнато от духовни послания за доброто и злото, за възпитанието преди образованието, за пътеките в човешката душа. Нейното послание е да бъдем духовни хора и това е най-значимо в нашето битие.
 
3-2
 
4-2

Допълнителна топлота в събитието внесе академик Валентин Стамов, председател на Клуб приятели на БАНИ, който изпълни свое музикално произведение на пиано – музикална интерпретация по мотиви от картините на поетесата и художничка Стефка Попова.