БАНИ - Минали събития

Минали събитияАкад.проф.Сава Гроздев навърши 70 години

15 години Българска асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика

Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и Българска академия на науките и изкуствата проведоха 18-ти национален симпозиум „Академик Ташо Ташев”

На 6 и 7 март 2020 година в Александровска болница в София се състоя 18-ия национален симпозиум „Академик Ташо Ташев" с международно участие на тема „Съвременни подходи в превенцията и лечението на затлъстяването и придружаващите го заболявания". Събитието е свързано с 25-годишнината от създаването на БАСОРД и със Световния ден за борба със затлъстяването.
Прочети още: Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и Българска...

Академик Марин Кадиев бе модератор на представянето на известната българска поетеса и художничка Стефка Попова

На 2 март 2020 година в мраморното фоайе на Зала България в София, беше представена новата стихосбирка „Слънчеви зеници" на българската поетеса и художничка Стефка Попова.
Прочети още: Академик Марин Кадиев бе модератор на представянето на известната българска поетеса и художничка...

Академик Стоян Райчевски представи своята нова книга „България по трудния път към демокрация 1989-1997”

Академик Стоян Райчевски от Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ представи своята нова книга „България по трудния път към демокрация 1989-1997" на 11 февруари 2020 г. в Националната библиотека в София.
Прочети още: Академик Стоян Райчевски представи своята нова книга „България по трудния път към демокрация...

Балкански ендоваскуларен конгрес по ендоваскуларна терапия "BEC&ISERS Endovascular Academy 2019"

На 30 ноември 2019 г. беше открит Балкански ендоваскуларен конгрес по ендоваскуларна терапия BEC&ISERS Endovascular Academy 2019, организиран от Българското дружество по ендоваскуларна терапия с председател проф.д-р Иво Петров, академик на БАНИ. Международният конгрес се организира за пети пореден път.
Прочети още: Балкански ендоваскуларен конгрес по ендоваскуларна терапия "BEC&ISERS Endovascular Academy 2019"

Форум посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор

На 27 ноември 2019 г. в зала „София" на БЧК се проведе форум посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Научна интерпретация на проблема представиха академиците на БАНИ Стоян Райчевски и проф.Григор Велев.

Творческа среща с големия български писател Пелин Пелинов

На 25 ноември 2019 г. в салона на Славянското дружество в София Българската академия на науките и изкуствата и Съюзът на независимите български писатели организираха творческа среща с големия български писател Пелин Пелинов.Слово за творчеството на живия класик на съвременната българска литература Пелин Пелинов произнесе академик Марин Кадиев.

Третата международна научно-приложна конференция на Българска академия на науките и изкуствата

На 21-23 ноември 2019 година в София се състоя Третата международна научно-приложна конференция на Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ с подкрепата на Министерство на културата, Международна академия за архитектура, Съюза на архитектите в България и други по „Опазване на недвижимото културно наследство". Председател на организационния комитет на конференцията е академик проф. д-р архитект Николай Тулешков, ръководител на научния център по „Архитектура, строителство, градоустройство и дизайн" на БАНИ, а заместник председател - академик проф. д-р инженер Дончо Партов.

Международната конференция бе открита с приветствени слова от академик проф. д-р архитект Николай Тулешков и от председателя на БАНИ – академик проф. д.м.н. д-р Григор Велев.

В събитието взеха участие множество утвърдени учени, преподаватели и специалисти от страната и от Сърбия, Полша, Турция, Гърция, Румъния, Чехия, САЩ, Германия.

XVIII Международен форум-фестивал "Вселената" на компютърната музика

От 18.11.2019 г. до 07.12.2019 г. за пореден път се проведе международния форум – фестивал на компютърната музика със съдействието на НБУ, Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунд дизайн, Департамент „Музика", Посолството на Иралия в София, КИЦ на Северна Македония в София, НМА „Панчо Владигеров", СУ „Климент Охридски", Шуменски университет „Епископ Константин Преславски", Българска академия на науките и изкуствата, БНР, СБК, ФНТС и други.
Програмата на форума включваше семинар и уъркшоп на MARTUX-M, представяне на книгата на д-р Емил Трайчев „Музиката и аранжиментът", „Интерактивни диалози" с акад.проф.д-р Симо Лазаров, концерт електронна музика с участието на творци от Северна Македония и България, представяне произведения на студенти, връчване на награди „Компютърно музициране – най-добър студент – най-добър професионалист и награди на името на Станислав Станчев – Стенли, национална научна конференция „Акустика ФЕМА 2019" г.

Ден на народните будители и юбилей на Юли Дамянов, дописен член на БАНИ

На 1 ноември 2019 г. в зала „България" представителният духов оркестър на София изнесе специален концерт посветен на Деня на народните будители и юбилея на диригента на оркестъра Юли Дамянов, дописен член на БАНИ. В програмата намериха място „Парад на солистите" на Генадий Пучков, „Концерт за обой и духов оркестър" на Николай Римски-Корсаков, „Български танци" на Франко Чезарини, „Рондо ала траки" на Васил Делиев, „Блус в 9" на Милчо Левиев, авторската творба на Юли Дамянов „Блус в 13" и много други.
По случай неговия 60-годишен юбилей доп.член Юли Дамянов бе награден с почетна грамота и плакет на БАНИ, които му бяха връчени от главния секретар академик Маргарита Каменова.

100-годишнина от рождението на Николай Хайтов

На 21 октомври 2019 г. в салона на Славянското дружество в София Българската академия на науките и изкуствата и Съюзът на независимите български писатели организираха възпоменателна творческа вечер „Николай Хайтов и нашето време", посветена на 100-годишнината от рождението на големия български писател и родолюбец. Слово произнесе акад.Марин Кадиев.

Доклад на тема "Използване на равновесни математически модели в пазарната икономика"

На 10 октомври в зала "София" на БЧК се проведе Научен семинар, на който академик Борис Михайлов изнесе доклад на тема "Използване на равновесни математически модели в пазарната икономика".

150-годишнина от създаването на Българското книжовно дружество

На 10 октомври 2019 г. в зала „София" на БЧК бе отбелязана 150-годишнината от създаването на Българското книжовно дружество. Председателят на Българската академия на науките и изкуствата изнесе доклад на тема: „Да продължим възрожденските традиции на Българското книжовно дружество в нашата академия"

Пети национален конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика

На 4-6 октомври 2019 г. се проведе Петият национален конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участия от Италия, Австрия, Испания, Израел, Северна Македония, Сърбия и Хърватия.
Събитието даде възможност специалисти от страната и чужбина да коментират най-актуалното в областта на невросонологията и мозъчната хемодинамика и да обсъждат важни въпроси, свързани с превенцията, ранната диагностика и съвременното лечение на най-значимите неврологични заболявания. В рамките на събитието се проведоха и специализирани практически курсове по актуални диагностични и терапевтични направления.

„Училището за здраве – за деца, родители и учители“ – инициатива на Българското сдружение за проучване на затлъстяването, с партньори БАНИ и фондация „За храната“

За седми пореден път от 1 до 6 септември 2019 г. в Албена се проведе „Училището за здраве – за деца, родители и учители". Инициативата бе организирана от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и с партньори Българската академия на науката и изкуствата и фондация „За храната".
Прочети още: „Училището за здраве – за деца, родители и учители“ – инициатива на Българското сдружение за...

Третата международна научна конференция на Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ по „Опазване на недвижимото културно наследство"

Прочети още: Третата международна научна конференция на Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ по...

Акад. Добрин Свинаров празнува своя 65-годишен юбилей

На 4 юни 2019 г. в Медицинския университет – София се проведе тържествено честване на 65-годишния юбилей на акад. проф. д-р Добрин Свинаров. Акад. Свинаров е председател на Общото събрание на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и професор в Медицинския университет – София.
Прочети още: Акад. Добрин Свинаров празнува своя 65-годишен юбилей

Юбилейна лекция на акад. Маргарита Каменова

Центърът по медицина на Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ организира юбилейна лекция на акад. доц. д-р Маргарита Каменова, главен секретар на БАНИ, на тема: „Информативната роля на предиктивните биомаркери за персонализирана терапия на глиобластома".
Прочети още: Юбилейна лекция на акад. Маргарита Каменова

Благотворителен концерт

На 10 декември 2018г. се състоя благотворителен концерт организиран от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) за подпомагане на нейната дейност.
Прочети още: Благотворителен концерт